bouwbericht

Rijksmonument wordt ‘opgenomen’ in 90 meter hoge woontoren Utrecht

woningbouw 1166

Rijksmonument wordt ‘opgenomen’ in 90 meter hoge woontoren Utrecht

Een rijksmonument uit 1912 dat integraal is opgenomen in het ontwerp van een 90 meter hoge, moderne woontoren: dat is het project ‘Van Sijpesteijnkade’ in een notendop. Het gaat om een woontoren met 266 appartementen verdeeld over 29 verdiepingen, middenin in het Stationsgebied van Utrecht.

Wonen

Bouwen 12 woningen op vrije kavels tussen de Bokkerijenrshof / Burg Thijssenstraat.

BEERS NB | Initiatief | € 2.000.000 - € 5.000.000

Het is een project van Porten Development en Wessels Zeist en Wessels Rijssen (beide ondernemingen zijn onderdeel van VolkerWessels). Het is de bedoeling dat het project in het vierde kwartaal van 2018 wordt opgeleverd.

Alle appartementen zijn inmiddels aangekocht door Amvest Investment Management en worden opgenomen in de beleggingsportefeuille van het Amvest Residential Core Fund. De woontoren wordt over het bestaande monument gebouwd. Het nieuwe gebouw grenst aan het Forum, een ‘zwevend plein’. Dit plein ontsluit verschillende voorzieningen binnen het Stationsgebied, zoals het Stadskantoor. Onder het Forum bevinden zich de ‘minder aantrekkelijke en verkeersrisicovolle activiteiten’, zoals expeditie, een parkeergarage en busverkeer.

Westflank Noord

Group A is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp, OZ Architecten heeft de woontoren ontworpen. De appartementen variëren in grootte: tussen de 44 en 78 vierkante meter. De woningen – bestemd voor de verhuur – bevinden zich op de tweede tot en met de 29ste verdieping. In de plint en in het monument komen commerciële ruimtes, waaronder horeca.

De woontoren is de eerste stap in de ontwikkeling van het gebied tussen het nieuwe Stadskantoor en de Van Sijpesteijnkade, ook wel Westflank Noord genoemd. Het gebied waar de woontoren verrijst, was tot voor kort eigendom van NS Stations. Ondanks protesten zijn alle andere panden aan de Van Sijpesteijnkade gesloopt.

Een deel van de Leidsche Rijn is tijdens de bouwwerkzaamheden van dit gebied tijdelijk gedempt, om zo ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers. Dagelijks fietsen hier meer dan 30.000 mensen langs. Het water is echter niet helemaal weg, maar stroomt via een grote buis onder de grond naar de verderop gelegen Leidsekade. Het is de bedoeling dat het water langs de Van Sijpesteijnkade op termijn weer zichtbaar wordt.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Porten Development, Wessels Zeist en Wessels Rijssen
Ramingsgroep: 25 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

 

Reageer op dit artikel