blog

Relatieproblemen

woningbouw Premium 614

Wat doet het ertoe met wie Alexander Pechtold rollebolt? Niettemin is Holland direct te klein. Polderprietpraat, terwijl de woningbouw op zijn gat ligt.

Relatieproblemen

Misschien juist wel daarom dropte Maxime Verhagen het woordje ‘relatieproblemen’ in de pas echt vastgeroeste discussie over de woningmarkt. Echtelijke tweespalt tussen minister Ollongren en ‘dikke’ bestuurslagen. De een heet gemeente de ander provincie.

Ja ik wil, riepen ze in koor over de bouw van jaarlijks 75.000 woningen, zij het tegen huwelijkse voorwaarden. Maar toen de dag van de waarheid naderde, deinsden ze terug als makke schaapjes in de lente.

Wel kriebels, geen krabbels. Of zoals Verhagen zegt: Relatieproblemen. En Ollongren bleef verdrietig achter.

Maxime krijgt er buikpijn van. Al die jeugdige woningzoekenden met kinderwensen die maar geen betaalbaar nestje kunnen vinden. Sinds Boudewijn de Groot is het niet meer zo erg geweest. Geen tijd om weg te dromen.

De oud-vice-premier, net terugkomend van een pittig jaar, lijkt als herboren, en toont zich een volleerd relatietherapeut.

Hij lijmt, zoekt verzoening, in de wetenschap dat de wittebroodsweken van dit vierpartijenkabinet nauwelijks voorbij zijn. Aan alles voelt hij dat minister Ollongren wél verder wil met het ‘voortplanten’ van huizen.

Nu niets forceren, hoor je hem denken, dit huwelijk moet gered. Er moeten krabbels komen, en bloemen, en echt onvoorwaardelijke afspraken over kersverse huizen, waarin geliefden kunnen doen wat ze willen, al is het een slippertje.

Thomas van Belzen 
Journalist Cobouw
Thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel