blog

Het geheim van een effectieve wijkaanpak

woningbouw 792

Het geheim van een effectieve wijkaanpak

Mijn kinderen vinden het geweldig als ik samen met mijn vrouw langs het voetbalveld hun inspanningen aanschouw. Ik blijf het een bijzonder fenomeen vinden hoe ruim 22 kinderen met verschillende rugnummers herkenbaar in twee afwijkende gekleurde outfits hun stinkende best doen om de aanwijzingen van de coach, scheidsrechter en vrijwillige grensrechters op te volgen.

Als je naar de individuele kwaliteiten kijkt zie je uitschieters die het team meetrekken, volgers die faciliteren en af en toe een dwarsligger of achterblijver. Een klein eco-systeempje dat, als alle competenties effectief worden ingezet, tot resultaten leidt.

Zo’n potje voetbal is een mooie metafoor voor een wijkaanpak. Aan de zijlijn zie niet wie van de spelers in een koopwoning of huurwoning woont. De diversiteit maakt het lastig, het collectief doel echter eenvoudig. Net als bij voetbalwedstrijden moet je over goed ‘materiaal’ beschikken, de juiste informatie hebben om het doel te bereiken en overzicht op het speelveld houden.

Ik zie in de wijkaanpakken in ’s-Hertogenbosch, Apeldoorn en Leidschendam-Voorburg waar wij bij betrokken zijn op die gebieden flinke progressie ontstaan. Deze gemeenten werken met het digitaliseren van de wijken in Woonconnect. Hierin kunnen wijkbewoners op een gedigitaliseerde versie van hun eigen woning inloggen.

Het systeem laat zien hoe de woning er op dit moment visueel en energetisch uit ziet. De bewoners kunnen zelf aan de gang met scenario’s zoals aardgasloos of nul-op-de-meter en zien direct wat de impact van deze maatregelen op hun persoonlijke situatie is. Met enkele klikken weten zij wat de toekomstige energierekening wordt, wat het kost om dit te regelen en hoe de woning er dan uit ziet. Zo kunnen zij sneller de juiste informatie op hun eigen situatie projecteren en zonder keuzestress aan de slag gaan.

Wij zien dat het juiste ‘materiaal’ en goede informatie bewoners helpt om de eerste stappen te maken op weg naar een mooi resultaat. Inderdaad, hoe je gedachte afdwalen langs de zijkant van een voetbalveld. O ja, ze wonnen de wedstrijd uiteindelijk door een effectieve penalty van mijn zoon Peer.


Peter Linders is programmaregisseur van het Europese innovatieprogramma SBNoM en partner van Kwartiermakers in de Bouw

Reageer op dit artikel