blog

Gratis 250.000 extra woonruimtes

woningbouw 686

Gratis 250.000 extra woonruimtes

Het regende weer cijfers. Over stijgende prijzen en afnemende leegstand van kantoren. Prettig dat de leegstand minder wordt ,maar 5,5 miljoen vierkante meter is nog steeds niet niks.

In lege winkels is volgens Rabobank maar liefst plaats voor 14.000 woningen. Ongeveer 10 jaar geleden had de Vereniging Wonen Boven Winkels – bestaat die nog? – het over ruimte voor 40.000 appartementen boven winkels. Volgens mij zijn die nog lang niet allemaal gebouwd.

De grootste vuurpijl qua cijfers was het bericht over de grondbanken van bouwers, ontwikkelaars en beleggers. Maar liefst 400.000 woningen kunnen ze ontwikkelen op de percelen die ze in handen hebben. ‘Het grootste deel van de posities ligt in buitengebieden van gemeenten met sterke woningmarkten.’, zo schreef Cobouw. Waar de focus van de eigenaren van deze percelen ligt vraagt weinig denkwerk. Binnenstedelijk herontwikkelen zal het kind van de rekening zijn, tenzij gemeenten en provincies strak sturen op een goede balans tussen verdichten en uitbreiden.

Er was nog een andere grote vuurpijl. Dit bericht kreeg wat minder media-aandacht. Onterecht wat mij betreft.  In het ING Woonbericht van juni was te lezen dat 6% van de woningbezitters bereid is een deel van hun woning of buitenruimte te verhuren aan starters. Volgens Wim Flikweert, manager Wonen ING zou dat zomaar 250.000 extra woonruimtes op kunnen leveren: ‘’Dat staat gelijk aan een nieuwbouwproductie van circa 4 jaar. Als we de bestaande woningvoorraad op deze manier beter kunnen benutten, heeft dat een enorme impact op de gespannen woningmarkt.”

Een boeiende inzet die niet alleen om een andere bouwcultuur vraagt. Voordat een weiland een woning is duurt jaren. Van kantoor naar loft kan sneller, maar een jaar ben je zomaar kwijt. Je overbodige zolderverdieping met dakkapel kan morgen op online te huur staan en nog geen maand later heb je een huisgenoot en extra inkomsten. Oplossingen duurzamer dan dit vind je niet. Bij voldoende animo is naast de woningnood ook het personeelstekort in de bouwsector snel opgelost.

Reageer op dit artikel