blog

Kansen voor de woningmarkt

woningbouw Premium 1011

Kansen voor de woningmarkt

Onlangs nam ik deel aan de bijeenkomst ‘Almere Transformeert’. Een inspiratiebijeenkomst om de successen te vieren en vooruit te kijken naar de toekomst. ‘We waren altijd bezig met de volgende nieuwe wijk in het weiland. Gelukkig leren we steeds meer om de stad in te kijken om woningen en voorzieningen te realiseren’, aldus wethouder Tjeerd Herrema tijdens de bijeenkomst.

Experiment met leegstand

In 2017 daalde de leegstand met maar liefst 22 procent en kwamen er vele woningen voor starters bij. Een mooi resultaat, maar de leegstand is nog steeds te hoog, dus gaat Almere door. Een van de dingen die in voorbereiding is, is het Experiment Kantoortransformatie*. Dit experiment is bedoeld om een volgende stap te maken in het benutten van leegstaande kantoren als antwoord op de blijvende vraag naar woningen.

Digitaal en vraaggestuurd

‘Wat valt daar nog te experimenteren?’ zult u zich afvragen. ‘Afgelopen jaren hebben we dat toch wel aardig in de vingers gekregen’. De voorbeelden van succesvolle kantoortransformaties zijn inderdaad niet meer op twee handen te tellen. Vrijwel allemaal volgens het concept: ontwikkelaar koopt leeg kantoor, verbouwt het en verkoopt of verhuurt de woningen die in het gebouw gerealiseerd zijn. Met dit Experiment willen we een andere weg verkennen. De kernwoorden daarbij zijn: vraaggestuurd en digitaal.

Droomhuis gezocht

Wie nu een woning zoekt kijkt op Funda of op verhuursites. Daar kom je die fantastische woonplek in dat grote leegstaande kantoorgebouw niet tegen. Simpelweg omdat deze er nog niet is. Hoe mooi zou het zijn als je ergens wel je interesse kenbaar kunt maken? Om zo samen met andere belangstellenden de katalysator voor transformatie te vormen. Nog mooier zou het zijn als je niet alleen je interesse kenbaar kunt maken, maar dat je gelijk je woning kunt intekenen. Als een soort Ikea keukenplanner. En dat als je klaar bent ook gelijk duidelijk is, wat je dat gaat kosten en op welke termijn je woning gerealiseerd kan zijn.

Op verkenning

Blijft dit een droom of kan het werkelijkheid worden? Dat gaan we komende tijd ontdekken door met een paar gebouwen en de markt letterlijk het experiment aan te gaan. Als kwartiermaker mag ik het experiment voorbereiden. De gebouwen zijn er. Heb je zin om mee op verkenning te gaan?


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam en projectleider Experiment Kantoortransformatie van het Woningbouwatelier

*) Dit Experiment is onderdeel van het Woningbouwatelier waar gewerkt wordt aan innovaties in de woningbouw. Dit atelier is een initiatief van de gemeente Almere, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het Rijksvastgoedbedrijf. Het Woningbouwatelier is onderdeel van het Almere 2.0 Programma. Het Woningbouwatelier initieert en begeleidt experimenten en organiseert daarvoor experimenteerruimte: fysieke ruimte, mentale ruimte en indien mogelijk ook ruimte in de wet- en regelgeving.

 

Reageer op dit artikel