blog

Doorstromers gezocht

woningbouw 1127

Doorstromers gezocht
Suzanne van de Kerk

Ouderen willen langer in hun eigen (huur)huis wonen en hebben daar tot 100 euro per maand extra voor over. Dit bleek uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dat is dus 100 euro per maand voor investeringen om te kunnen leven in een huis dat de bewoner past als een oude jas. Niks mis mee, zou je denken.

Wie kent de voorbeelden niet van de mensen die nooit meer boven komen of de tuin niet meer aankunnen. Het huis is hen de baas geworden en ze komen er niet van los. De herinneringen houden hen vast. Ze zijn verknocht aan en vergroeid met de plek. Mantelzorgers, trapliften, blijversleningen, ICT en andere faciliteiten moet de zaak redden. Zodat het er toch nog een beetje uitziet en de bewoner het vol kan houden. In een jas die al lang niet meer past.

Doorstroompremie

Vaak gaat het om gewilde woningen. Qua type en omvang geschikt voor een nieuwe doelgroep die nu moeizaam aan de bak komt op de woningmarkt. Gemeente Den Haag is deze zomer begonnen met een doorstroompremie van 6000 euro. Huurders van grote sociale huurwoningen kunnen hier aanspraak op maken als ze deze woning achterlaten en verhuizen naar een kleinere woning in Den Haag of omgeving.

‘Zo rijden zorgbeleid en volkshuisvestingsbeleid elkaar in de wielen.’ reageerde het Utrechtse Statenlid Astrid Ens op Twitter. En dat is precies wat het is. Met als resultaat dat gewenste effecten op beide terreinen uitblijven. Kan het ook anders?

Nieuw uitgangspunt

In de groeifase van je leven heb je regelmatig een nieuwe jas en een andere woning nodig. Het wordt tijd dat we ons realiseren dat met het ouder worden niet alleen de kleding, maar ook de huisvesting meebeweegt. Niet alle woningen kunnen elke levensfase aan.

Dus niet alleen doorstromers gezocht, maar ook bestuurders en wethouders wonen en zorg die het lef hebben om vanuit dat uitgangspunt te gaan besturen en ontwikkelen. Dan is er veel meer te bedenken dan een blijverslening of een doorstroompremie.

 

Reageer op dit artikel