artikel

Bakstenen: drie maanden wachten is niet ongebruikelijk

woningbouw Premium 824

Bakstenen: drie maanden wachten is niet ongebruikelijk

De levertijden voor bakstenen zijn de laatste tijd flink opgelopen, laten de bakstenenfabrikanten aan Cobouw weten. Ze kunnen oplopen tot drie maanden.

Bij bakstenenfabrikant Caprice zijn de levertijden zo’n 2 maanden. “Vorig jaar hadden we nog helemaal geen levertijden, toen hadden we nog een flinke voorraad”, vertelt directeur Marc van Rijn.  “De Nederlandse baksteenbranche is sterk afhankelijk van de Engelse, wij dus ook. Vorig jaar ging het niet zo goed met de bakstenenverkoop in Engeland, en dus hebben we daar niet zoveel verkocht. We hielden een voorraad over aan bakstenen, die konden we voor de groeiende Nederlandse markt gebruiken. Inmiddels is dit een ander verhaal. We hebben afgelopen maandag onze 75ste baksteen verkocht, meer kunnen we niet produceren.”

Bij Daas Baksteen Zeddam zijn de levertijden zo’n 10-12 weken. Maar die zouden zonder regie nog veel langer kunnen zijn, stelt directeur Arie van Zadelhoff. “Als we onze orders volgen, zonder de regie in handen te nemen, lopen de levertijden op naar drie kwart jaar. Om de lange uitlooptijden zoveel mogelijk te beperken communiceren we veel met onze klanten. We bellen ze bijvoorbeeld op en vragen ze wanneer ze de materialen nou precies nodig hebben.”

Beide fabrikanten verwachten dat de gekte op de markt nog wel even aanhoudt. Van Rijn maakt wel een kleine kanttekening: “Het hangt wel af van de Brexitontwikkelingen. Als Engeland daardoor in een crisis belandt, gaan we daar minder verkopen en houden we stenen over voor de Nederlandse markt.”

Reageer op dit artikel