nieuws

‘Gemeente Alkmaar controleerde AZ-stadion nooit op constructieve veiligheid’

utiliteitsbouw 1005

‘Gemeente Alkmaar controleerde AZ-stadion nooit op constructieve veiligheid’
Alkmaar controleerde het AZ-dak nooit. Op de foto inspecteren de slopers van C.A. de Groot het stadion na de instorting van het dak. Foto: Martin Mooij

De gemeente Alkmaar heeft na de bouw nooit gecontroleerd of de constructie van het AZ-stadion nog veilig was.

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De gemeente stelt dat de veiligheid van de constructie voldoende getoetst is bij het verlenen van de bouwvergunning en na voltooiing van de bouw van het stadion. Daarna zou er geen reden meer geweest zijn om ernaar te kijken.

Toch hebben de burgemeester van Alkmaar en de directeur van AZ elk jaar hun handtekening gezet onder de veiligheidsverklaring van de KNVB. Daarmee werd ten onrechte bevestigd, schrijft Nieuwsuur, dat de constructie van het stadion was gecontroleerd.

In alle veiligheidsverklaringen voor de voetbalseizoenen sinds 2007, staat dat Bouw- en Woningtoezicht de constructieve controle uitvoert in het stadion. In de begeleidende tekst staat bovendien: “Naast de controle op de brandveiligheidsaspecten worden er periodieke controles gehouden door de Dienst Bouw- en Woningtoezicht/afdeling handhaving gemeente. Hierbij wordt gelet op de constructieve veiligheid in betreffende panden. Dit geldt zowel voor de tijdelijke als voor de permanente constructies.”

Volgens Nieuwsuur heeft een gemeenteambtenaar het stadion in ieder geval in 2011, 2015 en 2018 bekeken, maar die lette alleen op brandveiligheid: zijn er blusmiddelen, hoe zit het met de ontruimingsplannen en de vluchtroutes, zijn de nooduitgangen niet geblokkeerd?

AZ verschuilt zich achter de gemeente Alkmaar

Alkmaar spreekt tegen dat de controle niet goed is uitgevoerd. “Immers, er is geen wettelijk, dan wel voorgeschreven kader hoe getoetst moet worden”.

Dat klopt, zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ruim een week geleden in antwoord op Kamervragen. “De gemeente is het bevoegd gezag als het gaat om toezicht op bestaande bouwwerken. De wijze waarop een gemeente dit invult, kan zij zelf beleidsmatig invullen. Burgemeester en wethouders leggen hierover verantwoording af aan de gemeenteraad.”

AZ, eigenaar van het stadion en daarmee primair verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers, verschuilt zich achter de gemeente, aldus Nieuwsuur. “Wij hebben van de gemeente Alkmaar een veiligheidsverklaring gekregen waarin ook melding wordt gemaakt van de constructieve veiligheid. Wat er inhoudelijk tijdens een dergelijke inspectie gebeurt, is aan de inspecterende instantie. Wij varen op de verklaring die we hebben gekregen.”

Reageer op dit artikel