nieuws

Twijfel over extra belasting door zonnepanelen na instorting dak AZ stadion

utiliteitsbouw 4941

Twijfel over extra belasting door zonnepanelen na instorting dak AZ stadion

Extra belasting door de vier jaar terug aangebrachte zonnepanelen zou volgens diverse deskundigen de oorzaak zijn van het instorten van een deel van het dak van het AZ stadion zaterdagmiddag. De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een zogeheten verkennend onderzoek naar de instorting.

Het dak boven de Molenaars tribune van het AZ stadion stortte zaterdagmiddag tijdens een van de harde windstoten die de Nederlandse kust teisterden.  Op dat moment was er niemand in het stadion; er vielen geen gewonden. De directie van AZ is naarstig op zoek naar alternatieve locaties voor de wedstrijden die komende week op het programma staan.

In 2015 zijn er 1725 zonnepanelen op het dak van de Molenaarstribune geplaatst

Het Afas stadion van de club uit Alkmaar is een betrekkelijk jong gebouw, naar ontwerp van Zwarts en Jansma Architecten.  Het werd in 2006 opgeleverd door aannemer Midreth, die onder andere ook stadion Galgenwaard in Utrecht realiseerde en in 2011 failliet ging.   In 2014 voegde Smits Bouwbedrijf ruim 3000 vierkante meter aan verhuurbare ruimte toe onder de tribune van het stadion. Het stalen dak bleef bij die operatie ongemoeid.  Maar een jaar later werden als onderdeel van een verduurzamingsoperatie  1725 zonnepanelen op het dak aangebracht door aannemer Sunprojects. De panelen waren afkomstig van de Chinese fabrikant Hanergy.

In 2015 zijn meer dan 1700 zonnepanelen aangebracht op het dak van het AZ Afas stadion foto: Sunprojects

De onderzoeken naar de oorzaak van de instorting richten zich voorlopig op de invloed van deze laatste toevoeging. Op sociale media wordt grif gespeculeerd over wat het effect daarvan kan zijn. Het gewicht van 10 tot 20 kilogram per vierkante meter zonnepanelen lijkt niet zo groot, maar de extra belasting kan voor voortijdige  vermoeiingsspanningsbreuken zorgen van met name de bouwverbindingen. Ook gaan er geluiden dat bij de bouw in 2005 al ambtenaren van bouwtoezicht flink onder druk zijn gezet om de ontwerpen goed te keuren en dat twijfels onder politieke druk werden weggewuifd.

Onderzoeksraad doet verkennend onderzoek

De Onderzoeksraad heeft in elk geval aangekondigd een verkennend onderzoek te starten. De raad onderzocht destijds ook de instorting van het dak van het Twentestadion Grolsch Veste in Enschede. Daarvan stortte een deel in tijdens de bouw. Ondertussen roeren ook politici zich. “Er hadden tientallen doden kunnen vallen”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis tegen NH Nieuws. Hij wil een Kamerdebat over hoe het kon gebeuren. “Ik ben erg geschrokken. Het is een relatief nieuw stadion,” aldus de VVD’er, die met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) om tafel wil.

 

Reageer op dit artikel