nieuws

Soap rondom bouw zorgwoningen Leeuwarden: voor huurder GGZ is de maat vol

utiliteitsbouw 842

Soap rondom bouw zorgwoningen Leeuwarden: voor huurder GGZ is de maat vol

Het bouwproject bij de Adelaarkerk in Leeuwarden lijkt steeds meer op een soap. Al 1,5 jaar ligt de bouw van 58 appartementen stil en als klap op de vuurpijl heeft GGZ Friesland het huurcontract voor woningen ontbonden.

Voor de zorginstelling is de maat nu echt vol. De cliënten van GGZ hadden al ruim een jaar in de nieuwe appartementen moeten wonen. GGZ Friesland wilde de woningen huren voor mensen met een psychiatrische beperking die daar onder begeleiding zelfstandig zouden wonen. In plaats daarvan is er alleen nog maar een fundering en een verdieping aangelegd op het bouwterrein.

‘Er gebeurt helemaal niets’

Bovendien ziet het er niet naar uit dat er snel schot in de zaak komt. “Tot op de dag van vandaag gebeurt er niets. Er zijn wel gesprekken geweest, maar wij krijgen geen concrete planning wanneer de sleuteloverdracht eindelijk plaatsvindt. Wij hebben er daardoor geen vertrouwen meer in”, verklaart financieel directeur Ronald Bruins.

Wat er precies aan de hand is, daar kan hij niet op ingaan. Dat is volgens de directeur iets tussen de bouwer en de projectontwikkelaar Estea. Die laatste partij heeft de telefoon uitgeschakeld tot 25 augustus, in verband met vakantie.

Malafide bouwer

Wie de aannemer is, is bovendien verre van duidelijk. Het project is ooit gestart door malafide bouwer, laat een communicatiewoordvoerder van de gemeente weten. Die is nu failliet en dus is er een nieuwe aannemer nodig die het project oppakt. Of die überhaupt al is, daar is GGZ niet zeker over. “Ik denk dat die er nog niet is, vandaar dat de bouw al maanden stilligt.”

Volgens de gemeente zijn er ook gesprekken over een gewijzigde bouwvergunning. “Men wilde de Adelaarkerk slopen, maar de gemeente is het daar niet over eens. Daar lopen nog gesprekken over. Een uitkomst is er nog niet. In die zin zijn wij ook verrast dat de GGZ al vroegtijdig eruit is gestapt.”

Gevolgen project

Wat de gevolgen zijn van het opbreken van het huurcontract is onduidelijk. Of het project verder kan zonder de GGZ weet de gemeente niet. “Daar proberen wij ook achter te komen.” Naast de GGZ is er nog een andere zorginstelling met een contract.

Voor GGZ Friesland betekent de ontbinding in ieder geval dat zij een alternatieve locatie nodig hebben. Maar die urgentie is niet zo groot, stelt Bruins, aangezien de zorginstelling afspraken heeft kunnen maken met de huurders van de huidige panden. “Onze cliënten kunnen dus vooralsnog blijven wonen in de huidige setting. GGZ Friesland is momenteel bezig om alternatieve woonruimte in Leeuwarden te zoeken.”

Reageer op dit artikel