nieuws

Naturalis na grondige verbouwing open: ‘Oudbouw en nieuwbouw met elkaar verbonden’

utiliteitsbouw 791

Naturalis na grondige verbouwing open: ‘Oudbouw en nieuwbouw met elkaar verbonden’
Naturalis gaat zaterdag open.

Het omstreden museumgebouw van Naturalis opent zaterdag na een grondige verbouwing de deuren. Het pand is fors uitgebreid en verduurzaamd.

Het museum telt nu een oppervlakte van 38.000 vierkante meter, bijna twee keer zoveel als het oude pand. De uitbreiding was hard nodig; het gebouw dat in 1998 haar deuren opende, was gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar, terwijl Naturalis in 2016 al 410.000 bezoekers telde. Bovendien moest er plek gevonden voor de immense T-rex en voor het toenemend aantal onderzoekers, dat werkzaam is in het gebouw.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Naturalis Biodiversity Center
Uitvoering: Hoofdaannemer: TBI-onderneming J.P. van Eesteren
Constructieadvies glaskroon: Lievense
Prefab beton glaskroon: Hibex
Staalconstructie glaskroon: Buiting
Architect: Neutelings Riedijk Architecten
Constructeur: Aronsohn raadgevende ingenieurs
Bouwkundig ontwerp en advies: ABT
Investering: 70 miljoen euro

Moeizame start

De verbouwing van het project ging niet van een leien dakje. Vooral de start verliep zeer moeizaam, doordat de architect van het oorspronkelijke gebouw, Fons Verheijen, via de rechter een bouwstop afdwong. Volgens hem deed de uitbreiding en nieuwbouw geen recht aan zijn oorspronkelijke ontwerp. Na een stilstand van een paar maanden ging hij alsnog akkoord met een schikking van 1,5 miljoen euro. Zo werd volgens de museumdirectie een vertraging van 4,5 jaar en een strop van miljoenen voorkomen.

Zo’n 18.000 vierkante meter van het nieuwe gebouw is van de hand van Verheijen. De rest van het gebouw is ontworpen door het internationaal gerenommeerde Neutelings Riedijk Architecten. Een van de eye-cathers uit het ontwerp is de opengewerkte ‘glaskroon’, waarbij architect Michiel Riedijk zich liet inspireren door vormen uit de natuur.

Riedijk: “De centrale hal met het opengewerkte dak is de plek die de oudbouw en nieuwbouw met elkaar verbindt, waar alle bouwdelen met ieder een eigen functie samenkomen: collectie, onderzoek en museum. In een zee van licht ontmoeten wetenschappers, medewerkers, families en schoolklassen elkaar hier. Het typeert het nieuwe Naturalis dat in het teken staat van samenhang en openheid.”

De glaskroon, een van de eyecathers.

Gevel bekleed met natuursteen

Een andere opvallend detail noemt Riedijk de gevel van het museum, bekleed met een opvallend rode natuursteen. “In deze travertin steensoort hebben zich in de loop der miljoenen jaren natuurlijke kristallen gevormd die voor een glinstering zorgen. Wanneer je de steen klieft heeft het een prachtige kleur en krijgt het de natuurlijke uitstraling die past bij Naturalis,” aldus Riedijk.

In het ontwerp werd gekozen voor integratie van het werk van een bekende modeontwerpster, Iris van Herpen. De Nederlandse ontwerpster, met grote internationale faam, ontwierp voor de gevel van het nieuwe museumdeel bijzondere drie-dimensionale reliëfsculpturen. Zij liet zich daarbij inspireren door natuurlijke vormen zoals je die in de collectie van Naturalis vindt. In totaal ontwierp Iris van Herpen 263 panelen die een totale lengte beslaan van ruim 1 kilometer, verdeeld over de gevel aan de binnen- en buitenkant van het museum. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht.

Architect Naturalis Michiel Riedijk.

Zonnepanelen en warmtepomp

Op het dak van het museum zijn 240 zonnepanelen gelegd. Verder zorgen een warmtepomp gekoppeld aan een bodembron in combinatie met een geavanceerd ventilatie-systeem voor een energiezuinig pand.

Reageer op dit artikel