nieuws

AZ vervangt driekwart van de stadionkap. Ontwerp deugde niet

utiliteitsbouw 2263

AZ vervangt driekwart van de stadionkap. Ontwerp deugde niet
Alkmaar controleerde het AZ-dak nooit. Op de foto inspecteren de slopers van C.A. de Groot het stadion na de instorting van het dak. Foto: Martin Mooij

AZ gaat driekwart van de kap van het stadion vervangen. Dat gaat volgens directeur Robert Eenhoorn van AZ sneller dan een versterkingsoperatie op touw zetten. “Bovendien weten we dan zeker dat we een veilige constructie krijgen.”

Bij het ontwerp van het AZ stadion is wel rekening gehouden met opwaartse belasting van het dak door de storm, maar niet met neerwaartse belasting. De lassen van de spanten waren bovendien te dun uitgevoerd en vormden de zwakste schakel, waardoor de constructie bros bezweek. Dat concludeert Royal HaskoningDHV, dat voor de voetbalclub onderzoek deed naar de instorting.

HaskoningDHV heeft nog geen onderzoek kunnen doen aan de bezweken verbindingen zelf. Die zijn nog niet geborgen door de sloper, die deze week aan de slag ging. Visuele inspecties van de andere spanten leidden tot de conclusie. De kokers van de dakspanten vertoonden wel roestplekken, maar die was niet doorslaggevend geweest. Het lijkt er volgens Erik Middelkoop van HaskoningDHV op dat de constructie al ernstig verzwakt was door eerdere stormen en dat er sprake is van vermoeiing. Op 28 oktober 2013 werd de kap getroffen door een twee keer zo sterke storm uit dezelfde richting als 10 augustus jongstleden, toen een deel van het dak bezweek.

Windtunnel onderzoek kost veel tijd

HaskoningDHV gaat nu windtunnel-onderzoek doen naar de constructie, maar dat kost veel tijd. Het definitieve onderzoek wordt daarom pas in het eerste kwartaal van 2020 verwacht. De voetbalclub gaat daar niet op wachten, maar heeft besloten de dak voor minimaal driekwart te vervangen. Dat voorkomt volgens directeur Robert Eenhoorn “dat we nu een stap voorwaarts maken met een tijdelijke versterkingsoperatie om straks weer twee stappen terug te moeten zetten, omdat er meer nodig is dan een echt veilige constructie te realiseren”.

De directie overweegt meteen uitbreidingsplannen te realiseren en sommige tribunes hoger op te trekken. In elk geval wordt de windhinder, waar het stadion berucht om is, aangepakt.

 

Dit bericht wordt nog verder aangevuld

Reageer op dit artikel