nieuws

Dimbare lichtmasten met eigen zonnepaneel: station Blerick heeft de primeur

utiliteitsbouw 713

Dimbare lichtmasten met eigen zonnepaneel: station Blerick heeft de primeur
Station Blerick. Beeld: ProRail

Uitgerekend station Blerick heeft als eerste station in Nederland lichtmasten die ter plekke volledig worden gevoed met energie van zonnepanelen. InfraMarks plaatste de lichtmasten die zonder elektriciteitskabels functioneren.

Na de duurzame perrontegels heeft station Blerick weer een landelijke primeur. Om de hellingbaan en de trap naar het perron te verlichten heeft leverancier InfraMarks zogenoemde Solarmasten geplaatst. Deze masten wekken ter plekke via een zonnepaneel energie op, die wordt opgeslagen in een accu.

Dimbaar

De lichtmasten zijn voorzien van slimme technologie. De verlichting wordt ’s nachts automatisch gedimd, zodat minimaal energie wordt verbruikt en meteen lichtvervuiling wordt tegengegaan. Het gebruik van de Solarmasten op station Blerick is een pilot. Als die slaagt, wil ProRail de masten ook op andere stations plaatsen.

De zonne-energie voor de lichtmasten wordt ter plekke opgewekt

Reageer op dit artikel