nieuws

Definitief ontwerp Binnenhof pas in mei 2020: ‘Uitvoering niet vertraagd’

utiliteitsbouw 583

Definitief ontwerp Binnenhof pas in mei 2020: ‘Uitvoering niet vertraagd’
Corné Bastiaansen

De renovatie van het Binnenhof moet anders, maar hoe precies, is nog niet duidelijk. Daardoor is het definitieve ontwerp pas in mei 2020 klaar, een jaar later dan de oorspronkelijke planning. Dat meldt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Over de geplande verbouwing van het complex op het Binnenhof, waar bijna een half miljard euro mee is gemoeid, is veel commotie ontstaan. Gesproken wordt van “megalomane plannen” die gedoemd zijn uit de hand te lopen. Het parlement heeft juist aangedrongen op een “sobere en doelmatige” aanpak.

Technische werkgroepen

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold werd onlangs als adviseur aangesteld om de renovatie alsnog in goede banen te leiden en de hoogopgelopen ruzie te sussen. Op zijn aandringen wordt de komende tijd in technische werkgroepen verder besproken wat de verschillende partijen nu precies willen. “Dat voorstel neem ik over”, belooft Knops.

Met architect OMA lopen gesprekken om “bruikbare delen van het Voorlopig Ontwerp” over te nemen en te komen tot een “minnelijke oplossing.” De bewindsman blijft optimistisch en verwacht dat het renovatietraject geen vertraging oploopt, ook al is het definitieve ontwerp veel later klaar. “Dit is inpasbaar in de planning van de renovatie als geheel”, stelt Knops. Ook het budget staat onder hoogspanning en moet minimaal 100 miljoen euro omhoog, maar ook daar wordt niet over gerept in deze brief. Het is ook onwaarschijnlijk dat zonder definitieve plannen al bouwers worden gecontracteerd, maar ook daarover wordt met geen woord gerept.

Vijf jaar verbouwen….

De planning is nog altijd dat de renovatie volgend jaar begint en ruim vijf jaar duurt. In de zomer van 2020 verhuizen alle bewoners van het Binnenhof naar vervangende onderkomens. De Tweede Kamer wordt tijdelijk ondergebracht in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Strukton hard aan het werk is om het pand om te bouwen.

Knops meldt verder dat de renovatie mogelijk wordt aangegrepen om te zoeken naar het graf van Johan van Oldenbarnevelt. De oud-raadspensionaris, die in 1619 op het Binnenhof ter dood werd gebracht, ligt mogelijk begraven in een grafkelder ergens onder de Eerste Kamer

Reageer op dit artikel