nieuws

Bouw nieuwe reactor Petten stap dichterbij

utiliteitsbouw 894

Bouw nieuwe reactor Petten stap dichterbij

De bouw van een nieuwe reactor voor medische isotopen in Petten (Noord-Holland) is een stap dichterbij. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft de Tweede Kamer laten weten dat “meerdere private partijen willen investeren in het project”. De bouw van de Pallas-reactor moet medio 2021 beginnen.

In 2010 liep een eerdere aanbesteding van een nieuwe reactor nog helemaal mis en werd afgebroken. Medische isotopen zijn essentieel bij de behandeling van kanker en andere ernstige aandoeningen, is nu het standpunt van het kabinet.

Elk jaar worden 400.000 zogenoemde diagnostische scans uitgevoerd en ruim 4000 behandelingen. Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten behandeld of gediagnosticeerd met isotopen afkomstig uit Petten.

Aanbesteding in 2010 afgebroken

Het denken over vervanging van de huidige reactor in Petten loopt al is lange tijd. In 2007 werd een Europese aanbesteding in de markt gezet voor een nieuwe reactorgebouw, dat vooral uit een betonnen omhulsel bestaat. Door geruzie over de vestigingsplek en geld werd de tender voor het d&c-contract in 2010 afgebroken en ingetrokken. Toen werd gerekend op een bedrag van 500 miljoen euro.

Enkele jaren later, in 2012 troffen het Rijk en de provincie weer voorbereidingen. De kosten voor de bouw van de nieuwe reactor worden nu geraamd op 600 tot 800 miljoen euro. De huidige reactor is al ruim zestig jaar in bedrijf en zal naar verwachting rond 2025 sluiten.

Reactor Petten aan einde levensduur

Vijf van de in totaal zes reactoren voor medische isotopen in Europa zijn volgens gezondheidsinstituut RIVM “op gevorderde leeftijd en zullen vroeg of laat moeten sluiten”. In Nederland staat er een. Zou de oude reactor in Petten dichtgaan zonder dat er een nieuwe komt dan “brengt dat de leveringszekerheid wereldwijd in gevaar”.

Reageer op dit artikel