nieuws

Ontwerp circulair centrum Veere wint eerste editie mbo-ontwerpwedstrijd SlimCirculair

utiliteitsbouw 547

Ontwerp circulair centrum Veere wint eerste editie mbo-ontwerpwedstrijd SlimCirculair

Het team Ad Fundum van het Scalda College uit Vlissingen heeft de eerste editie van de nationale mbo-ontwerpwedstrijd SlimCirculair gewonnen met het ontwerp van een circulair multifunctioneel centrum voor de gemeente Veere.

In totaal deden 17 mbo’s mee die bouwgerelateerde opleidingen aanbieden aan SlimCirculair. De deelnemende studententeams moesten bij hun ontwerpen rekening houden met criteria als toepasbaar, innovatie, slim energieneutraal, natuurinclusief, klimaatadaptief, economisch haalbaar en opschaalbaar.

Ad Fundum van het Scalda College won zoals gezegd de hoofdprijs. Jurylid Raoul Vleugels over het winnende ontwerp: “Wat mij als architect aanspreekt is de opschaalbaarheid en de ratio van dit ontwerp. Dit team heeft echt alles uit de kast getrokken en zorgvuldig over ieder detail en materiaal nagedacht. Dat ze daarnaast zelf onderzoek deden en de levensduur van materialen inzichtelijk maakten, gaf voor ons de doorslag.”

De publieksprijs ging naar Technovium uit Nijmegen voor hun ontwerp van een fiets- en loopbrug over de ingang van de Waalhaven.

‘Vernieuwing komt niet uit Den Haag of Brussel’

Juryvoorzitter Ruud Koornstra prees in zijn toespraak het hoge niveau van de inzendingen. Die maakte het moeilijk om een winnaar te kiezen. “Vaak wordt er over MBO’ers gezegd: dit zijn de handen in de bouw. Wat bewijzen deze teams het tegendeel. Dit is de toekomst van Nederland, met deze jongens en meiden gaan we het verschil maken. Dat geeft veel vertrouwen. Zij dromen groot en nemen hun opdrachtgevers mee in hun ambities. Ze tonen aan dat vernieuwing niet uit Den Haag of Brussel komt, maar dat circulair denken bij onze jongeren in de genen zit.”

Reageer op dit artikel