nieuws

10 miljoen euro verlies VolkerWessels op Stadskantoor Utrecht

utiliteitsbouw 3611

10 miljoen euro verlies VolkerWessels op Stadskantoor Utrecht
Stadskantoor Utrecht: 1.200 gevelpanelen van composiet in allerlei maten. Foto: Peter Hilz

VolkerWessels heeft 10 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan gevelaannemer Scheldebouw na een conflict over de gevel van Stadskantoor Utrecht. 

Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw. Scheldebouw lukte het niet om gevelpanelen van composiet volgens het bestek te maken en vroeg de bouwcombinatie bestaande uit VolkerWessels-dochters Boele & van Eesteren en G&S Bouw het bestek te wijzigen. Die weigerde in eerste instantie en stapte naar de Raad van Arbitrage toen Scheldebouw na ruim een half jaar testen niet één gevelpaneel succesvol wist te produceren.

Het conflict ontstond in 2011, vlak na de start van de bouw. In 2014 werd het Stadskantoor Utrecht opgeleverd. De Raad van Arbitrage stelde Scheldebouw in 2017 in het gelijk en bepaalde in 2018 dat VolkerWessels 10 miljoen euro schadevergoeding moest betalen vanwege de extra kosten die Scheldebouw had moeten maken om de grote achterstand op het project in te halen.

Schelde heeft zijn kennis over composiet kennelijk overschat, oordeelt Raad van Arbitrage

VolkerWessels meldde in februari van dit jaar in het jaarverslag dat het een verliesvoorziening van 10 miljoen euro moest nemen vanwege een arbitragezaak die verloren ging. Door gesprekken met betrokken en het inzien van vonnissen van de Raad van Arbitrage kon een reconstructie worden gemaakt en werd duidelijk dat het om het Stadskantoor Utrecht ging.

Het bestek zou volgens Scheldebouw te dwingend zijn ten aanzien van de productiemethode. Ook zou de hars die voor de gevelpanelen gebruikt moest worden niet op de markt beschikbaar zijn. Volgens de VolkerWessels-bedrijven zou uit een eerder gemaakt proefstuk blijken dat de gevel wel te maken was.

De Raad van Arbitrage oordeelde dat de bouwcombinatie een niet maakbaar bestek had uitbesteed. Pas nadat bestek wat ruimer geïnterpreteerd mocht worden en de productiemethode aangepast mocht worden, kon Scheldebouw de panelen maken. Ondanks het voor Scheldebouw gunstige vonnis spaart de arbiter de gevelbouwer niet. Scheldebouw heeft zijn kennis van composiet “kennelijk overschat”, aldus de raad.

Twee gevelproducenten failliet, Scheldebouw boosdoener

De complexiteit van de gevel zorgde er tijdens het project voor dat twee producenten van gevelpanelen, die bij het project betrokken waren, failliet gingen. Beiden wijzen met de beschuldigende vinger naar Scheldebouw. De gevelaannemer wil niet ingaan op de beschuldigingen.

VolkerWessels is in hoger beroep gegaan en hoopt de 10 miljoen euro te kunnen terughalen. In het najaar wordt het hoger beroep behandeld door de Raad van Arbitrage van de Bouw. De verwachting is dat in het voorjaar van 2020 uitspraak wordt gedaan. VolkerWessels wil niet reageren zolang de arbitragezaak loopt.

Lees de reconstructie: Hoe VolkerWessels 10 miljoen euro verlies moest slikken op de bouw van Stadskantoor Utrecht

 


Aanbestedingen in de bouw

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel