nieuws

Vallende betonbrokken in gloednieuwe garage Hegeman

utiliteitsbouw 3416

Vallende betonbrokken in gloednieuwe garage Hegeman

Nog geen vier maanden oud is parkeergarage de Buitenhaven in Kampen en nu al vallen brokken beton uit de naden. Aannemer Hegeman en de gemeente spreken over een ‘ontzettend vervelende situatie’. “Dit verwacht je niet bij een garage die nog maar zo kort in gebruik is.”

De vloer ligt bezaaid met stukjes betongruis en brokken cement. Auto’s en personen zijn niet geraakt, maar op verschillende plekken hangen wél grote stukken voegen uit de naden. Dat is de situatie nu in de gloednieuwe parkeergarage de Buitenhaven in Kampen, die in december nog werd opgeleverd.

Forse tegenslagen en vertraging

De bouw kende al forse tegenslagen en liep vertraging op, maar of dat de oorzaak is, daar kan de gemeente nog niets over zeggen. “Er is nu nog geen reden om aan te nemen of daar de oorzaak ligt”, reageert woordvoerder Ellen Mulder van de gemeente.

Wie er verantwoordelijk voor is, is ook nog niet bekend. De gemeente en aannemer Hegeman wil eerst uitzoeken waarom het voegmateriaal naar beneden is gekomen. Pas daarna kunnen er conclusies worden getrokken.

‘Constructie niets mis’

Wat wel al zeker is, is dat er met de constructie van de garage niets mis is, stelt de gemeente. “De constructieve veiligheid is niet in het geding. Het betreft een esthetische oplossing die wellicht aangepast moet worden.”

Eerste meldingen al een week geleden

De eerste meldingen van schade kwamen een week geleden al binnen. Hegeman is toen direct gaan kijken, maar constateerde dat de garage veilig was. Echter bleek dit toch niet zo te zijn, want vlak na de inspectie kwam een tweede voeg naar beneden. Volgens de gemeente is Hegeman toen ook direct in actie gekomen en zijn er tijdelijke maatregelen getroffen om te voorkomen dat er nog meer materiaal naar beneden valt.

Opmerkelijk is alleen dat Hegeman vanmorgen nog niet veel over de situatie afwist, toen Cobouw belde. “Ja, ik heb er wel wat over gehoord. Gisteren is er een collega gaan kijken. Maar voordat ik hier meer over kan zeggen, moet ik eerst met de gemeente afstemmen wat er nou precies aan de hand is”, zei algemeen directeur Willem van der Linde.

‘Ontzettend vervelend’

Volgens de gemeente is Hegeman ‘uiteraard ook niet blij met de schade’. “Ook bij Hegeman staat de veiligheid voorop.”

De gemeente vindt de situatie ‘ontzettend vervelend’.  Mulder: “Dit verwacht je niet bij een garage die pas 4 maanden in gebruik is. We willen geen enkel risico dat de veiligheid van de gebruikers in het geding is of dat er schade aan hun auto’s ontstaat. Daarom zijn er tijdelijke maatregelen genomen.”

Schade herstellen

De komende periode wordt onderzocht wat er nog meer moet gebeuren om de schade te herstellen. De aannemer zal in overleg met de gemeente met een voorstel komen tot de definitieve oplossing. “Dat er spoed achter wordt gezet, spreekt voor zich”, aldus Mulder.

Hoeveel de schade en het herstel gaat kosten, daar kan de gemeente nog geen antwoord op geven.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een parkeergarage kampt met vallende stukjes beton. Eerder sloot Almelo een garage om vallende betonbrokjes. 

Check voor foto’s de website van De Stentor. 

Reageer op dit artikel