nieuws

Breda legt verbouwing klooster stil na uitkomsten Bibob-toets

utiliteitsbouw 1781

Breda legt verbouwing klooster stil na uitkomsten Bibob-toets
Foto Erald van der Aa

De gemeente Breda heeft de verbouwing van het voormalige klooster in Bavel onlangs stilgelegd. Het pand wordt omgebouwd tot luxe hotel met horeca, een moestuin en een wijngaard. De uitkomsten van een Bibob-procedure waren aanleiding om de omgevingsvergunning in te trekken en vervolgens de bouw te laten staken. De inhoud was volgens de gemeente zo ernstig dat er geen andere mogelijkheid was.

Verschillende ontwikkelaars hebben de afgelopen jaren geprobeerd om het klooster en het bijbehorende landgoed aan de Seminarieweg in Bavel een nieuwe bestemming te geven, maar om verschillende redenen zonder succes. De huidige ontwikkelaar is hotelketen Teleport, die begin vorig jaar in het project stapte en de aandelen overnam van de vorige eigenaar Seminarie BV. De aandelen gingen volgens de gemeente over op de dag dat vergunning werd verleend in april 2018. Parkhotel Madeleine gaat het nieuwe hotel heten en er komen 84 kamers.

Buurtbewoners maken al jaren bezwaren tegen de transformatie van het klooster. Ze hebben ook bezwaar gemaakt tegen de afgegeven vergunning. De bezwaarprocedure loopt nog steeds, zegt een woordvoerster van de gemeente Breda. Teleport is volgens haar dan ook op eigen risico begonnen met de bouw.

Over de aard van de informatie die uit de integriteitstoets is gekomen wil de gemeente verder niets kwijt, want die is geheim. Het enige wat de gemeente kwijt wil is dat besloten is om een Bibob-procedure te starten naar aanleiding van de bezwaren van de omwonenden. De uitkomst daarvan was reden om de vergunning in te trekken en de bouw stil te leggen.

Ook tijdens het traject van vergunningverlening is er al een Bibob-onderzoek gedaan. Er was volgens de gemeente destijds geen grond om de omgevingsvergunning te weigeren.

‘Gaat om zaken als een klemmende vluchtdeur, rookmelders die niet gekoppeld zijn en branddoorvoeringen die niet goed waren’

Hotelmanager Maikel Hemminga van Teleport zegt in een reactie dat het intrekken van de bouwvergunning van het klooster in Bavel te maken heeft met een eerder verbouwingsproject van een van de investeerders. “Het gaat dan om zaken als een klemmende vluchtdeur, rookmelders die niet gekoppeld zijn en branddoorvoeringen die niet goed waren.” Volgens hem vreest de gemeente voor vergelijkbare overtredingen bij de verbouwing van het klooster.

Hemminga erkent dat de fouten destijds niet gemaakt hadden mogen worden, maar bij dit project is daar geen sprake van, laat hij weten. “Ik vind dat we nu wel erg zwaar gestraft worden voor zaken die lang geleden hebben plaatsgevonden.” Teleport gaat een kort geding aanspannen tegen de gemeente. De ombouw van het klooster tot hotel is ongeveer een jaar geleden gestart en had rond eind dit jaar klaar moeten zijn.

Reageer op dit artikel