nieuws

Markant lesgebouw F-35 klaar: Friso gaat nu vliegbasis Volkel aanpassen

utiliteitsbouw 1773

Markant lesgebouw F-35 klaar: Friso gaat nu vliegbasis Volkel aanpassen

Eind dit jaar komen de eerste jachtvliegtuigen F-35 – eerder bekend als JSF – naar Nederland. Om die komst voor te bereiden heeft Defensie een reeks van 33 bouwprojecten in voorbereiding. Friso Bouw heeft samen met installateur Unica afgelopen week de allereerste daarvan opgeleverd, het lesgebouw in Leeuwarden.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft afgelopen week symbolisch de sleutel overgedragen aan het ministerie van Defensie. De dienst voert de opdrachten namens het ministerie uit.

Trainen van gevechtsvliegers

Het ontwerp voor het markante gebouw zal ook in Volkel en op meerdere plekken in de wereld worden gebruikt. De verwachting is dat het kantoor- en lesgebouw vanaf augustus operationeel is. Het gebouw wordt straks gebruikt worden voor het trainen van gevechtsvliegers.

Het gebouw van binnen. Foto’s: Rijksvastgoedbedrijf

Inmiddels zijn ook andere deelprojecten binnen het F-35 programma op Leeuwarden in uitvoering, waaronder de aanpassingen van de bestaande hangaars en het squadrongebouw. Tegelijk gaat dezelfde bouwer nu aan de slag met het aanpassen van de vliegbasis in Volkel.

Verenigde Staten kijkt mee

De aanpassingen variëren van compleet nieuwe gebouwen tot het aanpassen van de ondergrondse infrastructuur. Op vliegbasis Volkel is inmiddels gestart met een identiek kantoor- en lesgebouw. Deze opdracht wordt ook uitgevoerd door Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek. De uitvoering van het complete F-35 programma loopt nog door tot eind 2023.

Daarnaast zijn er voor het F-35 project aanpassingen nodig op de locaties in Breda en Den Haag en op vliegbasis Woensdrecht. In meerdere landen in de wereld, zoals Noorwegen, Italië, Groot-Brittannië, Australië en Amerika worden overigens soortgelijke gebouwen gerealiseerd voor het nieuwe jachttoestel dat de F-16 gaat vervangen.  Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt een toeziend oog op alle internationale projecten.

Eind dit jaar komen de eerste toestellen naar Nederland.

Reageer op dit artikel