Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Bewindsman grijpt in bij renovatie Binnenhof

utiliteitsbouw 930

Bewindsman grijpt in bij renovatie Binnenhof

Voor een deel van de renovatie van het Binnenhof komt er een nieuwe architect. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops wil Pi de Bruijn aantrekken, de ontwerper van het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 werd opgeleverd.

“Mede gelet op zijn kennis over dit gebouwdeel en de wens van de gebruikers”, denkt Knops dat het met De Bruijn beter gaat. De bewindsman grijpt ook in bij de aansturing van het hele project. Iedereen moet meer samen optrekken bij de voorbereidingen, van Rijksvastgoedbedrijf tot de gebruikers.

Het is van het grootste belang om misverstanden te vermijden, meldt Knops de Tweede Kamer. Ook moeten signalen tijdig over en weer worden opgepakt en knopen worden doorgehakt. De staatssecretaris reageert op kritische vragen van Kamerleden over de voortgang van het project, dat zo’n half miljard euro kost. Eerder werd al bekend dat Liesbeth van der Pol van Dok architecten haar werk heeft beëindigd. Ellen van Loon van OMA is nog wel betrokken bij de ingrijpende renovatie.  Kamerleden uitten eerder forse kritiek op de plannen van Van Loon, die te megalomaan zouden zijn en te weinig rekening houden met het historische karakter van het Binnenhof.

Veel partijen namen woensdag geen genoegen met de aangeboden oplossingen. Omdat architectenbureau OMA een rol blijft spelen bij de renovatie, vrezen zij twee kapiteins op één schip. ,,Is dat geen recept voor ellende?”, aldus Jan Middendorp van regeringspartij VVD. ,,Wie is nu eigenlijk de baas?”, wil Sandra Beckerman van oppositiepartij SP weten.

Heeft het Rijksvastgoedbedrijf wel voldoende grip op het hele project, vraagt Jessica van Eijs van regeringspartij D66 zich af. Deze organisatie van de overheid had al veel eerder aan de rem moeten trekken, vindt oppositiepartij PVV.

Grote onvrede is er ook over de geheimhouding rond de plannen, die te maken zou hebben met de toekomstige veiligheidsmaatregelen. Onder meer door dit gebrek aan openheid is het een politieke klucht geworden ,,met trekjes van een surrealistische horrorfilm”, zegt Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren.

Alle partijen hameren erop dat de renovatie, die vooral als groot onderhoud is bedoeld, sober en doelmatig moet zijn. Zij eisen meer duidelijkheid over de kosten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels