nieuws

Atlasgebouw TU Eindhoven voert wereldranglijst duurzame onderwijsgebouwen aan

utiliteitsbouw 637

Atlasgebouw TU Eindhoven voert wereldranglijst duurzame onderwijsgebouwen aan

Het ontwerp leverde al de klassering op voor het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld met Breeam Outstanding. In de praktijk scoorde het Atlasgebouw van de TU Eindhoven met 96,01% nog ruim 2% hoger en voert het definitief de wereldranglijst aan, voor zo lang als het duurt.

Atlas is de nieuwe naam van het voormalige Hoofdgebouw van de TU/e na de ingrijpende renovatie door Van Wijnen. Door de renovatie is de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag gegaan, terwijl het aantal gebruikers meer dan verdubbelde. Deze daling komt onder meer door de zeer sterk isolerende glasgevel en doordat het gebouw geen gasaansluiting meer heeft. Warmte en koeling komt uit het campusbrede WKO-systeem van de TU/e.

Voor koeling wordt zoveel mogelijk buitenlucht ingezet door de ramen die automatisch open en dicht gaan. Hetzelfde systeem maakt ‘nachtspoeling’ mogelijk: wanneer nodig, schuiven de etagehoge ramen van Atlas ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Verder heeft het hele gebouw slimme en zuinige LED-verlichting. Zonnepanelen voorzien in een belangrijk deel van de elektriciteitsbehoefte.

Plek 7 over alle categorieën

Het ontwerp voor de renovatie van het gebouw kreeg in 2016 ook al een record Breeam-score. Met 93,86% was dit al de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw. Na afronding van de renovatie blijkt de score zelfs nog beter,  onder meer door gebruik van nog duurzamere materialen, en door meer aandacht te besteden aan het informeren van de gebouwgebruikers. Hun gedrag is namelijk van grote invloed op de duurzaamheidsprestaties van het gebouw. wordt er niet alleen naar onderwijsgebouwen gekeken maar naar alle categorieën, dan bezet het Atlas-gebouw plek 7 van alle 20.000 gecertificeerde gebouwen en projecten. Het certificaat werd deze week uitgereikt tijdens het nationaal Breeam-congres.

Als universiteit het goede voorbeeld geven

“We zijn ontzettend trots op dit gebouw”, zegt Nicole Ummelen, vice-voorzitter van het college van bestuur van de TU/e, en zelf ook gehuisvest in Atlas. “Als universiteit leveren we in eerste plaats een belangrijke bijdrage aan een duurzamere wereld door ons onderzoek en het opleiden van capabele ingenieurs. Maar we vinden dat we als universiteit ook het goede voorbeeld moeten geven, practice what you preach. We leggen de lat daarom erg hoog bij de vernieuwing van onze gebouwen, en hopen anderen daarmee te inspireren.”

Atlas is het vierde TU/e-gebouw zonder gasaansluiting. Een vijfde gebouw staat op de planning om gasloos te worden gemaakt. Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit met circa driekwart gedaald.

44000 vierkante meter

Atlas huisvest de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten van de TU/e. Het pand  stamt uit 1963, telt zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44000 vierkante meter.

Het ontwerp voor de renovatie komt van Team RSVP, een samenwerking van Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Aannemer Van Wijnen tekende voor de realisatie.

 

Reageer op dit artikel