nieuws

Bouw school Cartesius 2 nog niet van de baan; gemeente Amsterdam geeft aannemers nog één kans

utiliteitsbouw Premium 1400

Bouw school Cartesius 2 nog niet van de baan; gemeente Amsterdam geeft aannemers nog één kans

De gemeente is in gesprek met drie aannemers voor de verbouwing van een pand tot school aan de Plantage Muidergracht in Amsterdam. Eerder leek de verbouwing af te ketsen, omdat aannemers geen belangstelling toonden.

“De aannemers krijgen nog één laatste kans om zich in te schrijven”, zegt Peter Paul Ekker, woordvoerder van wethouder onderwijs Marjolein Moorman. “Dan moeten ze hun interesse wel deze week kenbaar maken.”

Volgens Frank van Dijk, bouwmanager van de gemeente Amsterdam, is de gemeente in gesprek met drie aannemers. De wens van de gemeente om de voormalige machinistenschool uit 1878 aan de Plantage Muidergracht 14 in Amsterdam om te bouwen tot de middelbare school Cartesius 2 voor de Esprit Scholengroep, stamt al uit 2017. De bedoeling was dat honderden scholieren in 2018 in het gebouw les zouden krijgen. Dat bleek niet haalbaar, omdat de verbouwing niet zo simpel was als eerst leek; zo moet funderingsherstel plaatsvinden en moet de school veel energiezuiniger worden en een gezond binnenklimaat krijgen.

Aannemers niet zo happig vanwege de overspannen bouwmarkt

Ook het afronden van de verbouwing voor de zomer van 2019 bleek niet haalbaar, omdat bij de Europese aanbesteding geen enkele aannemer zich vorig jaar had ingeschreven. Dat de aannemers niet zo happig zijn om zich in te schrijven, wijt de bouwmanager aan de “overspannen bouwmarkt”, waarin aannemers werk genoeg hebben en de prijzen die ze vragen hoog zijn. Volgens Van Dijk waren er bij het mislukken van de aanbesteding voor de Plantage Muidergracht wel aannemers die aangaven eigenlijk wel interesse in het project te hebben. Zijn konden echter niet uit de voeten met de voorwaarden. Nu de Europese aanbesteding mislukt is, ontstaat er volgens hem meer ruimte om met tijd en kwaliteit van het bouwproject te schuiven. Dat maakt het voor aannemers aantrekkelijker om het project toch te doen.

Water in de wijn namens de gemeente komt er in ieder geval niet. Wethouder Moorman benadrukt dat de gemeente geen extra geld gaat uitgeven. Het  investeringsbedrag was al eerder opgehoogd naar 23 miljoen euro. Dit is volgens de gemeente 75 procent meer dan wat normaal wordt uitgetrokken voor renovatie van een schoolgebouw.

De gemeente Amsterdam probeert al ruim een jaar aannemers warm te maken de voormalige machinistenschool aan de Plantage Muidergracht te verbouwen.

Cartesius 2 op zijn vroegst 2020 open

Met de geïnteresseerde aannemers is na het afketsen van de aanbesteding verder gepraat. Van Dijk kan niet niet aangeven of de gesprekken de goede kant op gaan. Ook wil hij niet zeggen wanneer hij nieuws verwacht. Wethouder Moorman van onderwijs hoopt uiterlijk in maart er meer over te kunnen vertellen, is het enige dat hij kwijt wil. Als er een aannemer gevonden wordt, zal de school op zijn vroegst in 2020 opengaan voor leerlingen. Op dit moment worden tien schoollokalen bewoond door anti-kraak-bewoners.

De woordvoerder van wethouder Moorman zegt er weinig fiducie in te hebben dat de aannemers en de gemeenten het eens zullen worden. “We hebben er een hard hoofd in, we gaan ervan uit dat het niet gaat lukken.” Als er deze week een of meer aannemers toch wel het project willen doen, dan hebben ze tot mei om hun aanbieding door te rekenen.

Reageer op dit artikel