nieuws

Geen bollenvrees bij verbouwers Het Dorp

utiliteitsbouw Premium 1061

Geen bollenvrees bij verbouwers Het Dorp

De nieuwbouw voor Het Dorp bij Arnhem heeft het hoogste punt bereikt. BubbleDeck leverde de vloeren van het spraakmakende zorgcentrum.

Het Dorp geniet nog altijd landelijk bekendheid door de  televisie-actie van presentator Mies Bouwman in 1962. Tijdens de eerste grote live televisie inzamelingsactie werd in een etmaal ruim 12 miljoen gulden bij elkaar gebracht. In de dagen daarna groeide dat door naar 22 miljoen gulden. Een gigantisch bedrag voor die tijd. Van het geld werd een bijzonder complex gebouwd in een park-achtige omgeving, waar gehandicapten hun leven zoveel mogelijk zelfstandig kunnen inrichten. Alle zorg en faciliteiten die ze daarvoor nodig hebben is voorhanden.

Ruim vijftig jaar na de bouw is Het Dorp aan een ingrijpende renovatie toe en daar is eigenaar Siza al een tijd mee bezig. Een paar jaar terug werden al wat pilotwoningen neergezet om de nieuwe mogelijkheden van domotica in de praktijk te kunnen testen. Het pand dat nu wordt gebouwd en dat het nieuwe centrum gaat vormen van Het Dorp  krijgt 36 zorgwoningen met onderin behandelruimten en een onderzoekscentum. Het pand is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers; Tricon Bouw is hoofdaannemer. De bouwers kozen voor een casco van MBS met de vloeren van BubbleDeck.

Niet gedraaid wel opgeruwd

“Nee de vloeren hoefden geen kwartslag gedraaid”,  zegt BubbleDeck directeur Rob Plug verwijzend naar de beruchte parkeergarage in Eindhoven die instortte en de conclusie die de Onderzoeksraad voor Veiligheid trok over dat incident. “We hebben de platen wel opgeruwd”, vervolgt hij. “Niet omdat het nodig is, maar omdat het geëist door Bouw en Toezicht, dat daarvoor teruggrijpt op de aanwijzing van het ministerie van Binnenlandse Zaken en adviesbureau Hageman. Ook de conclusies daarvan bestrijd ik overigens nog altijd”, benadrukt hij. “Maar we willen natuurlijk graag bouwen en we zijn blij dat er nog aannemers en constructeurs zijn zonder bollenvrees.” Ook aan de Amsterdamse zuid-as verrijst een groot complex, Hourglass, waarin tienduizenden vierkante meters vloeren van BubbleDeck worden toegepast. Verder valt de omzet volgens Plug nog tegen, gezien de overspannen bouwmarkt van dit moment. Het bijzondere ontwerp van DoepelStrijkers maakte het volgens Plug nauwelijks mogelijk een andere vloer toe te passen dan die van BubbleDeck. Vlak voor kerst werd het hoogste punt bereikt. In de loop van volgend jaar hoopt Siza het nieuwe zorgcomplex in gebruik te nemen.

Reageer op dit artikel