nieuws

Trekken aan staalconstructie om te kijken of ijshockeyhal Thialf stabiel is

utiliteitsbouw Premium 1147

Trekken aan staalconstructie om te kijken of ijshockeyhal Thialf stabiel is
De ijshockeyhal van Thialf wordt onderworpen aan een ballastproef. Met behulp van een telescoopkraan en betonblokken wordt de achtergevel in tien stappen van honderd kilo belast. Ingeneursbureau MUG is er onder andere bij betrokken. Het ijsstadion werd in zeven haasten gesloten vanwege mogelijke bouwgebreken.

Met een trekproef is de constructie van de ijshockeyhal Thialf in Heerenveen op de proef gesteld. De hal werd op vrijdag 6 december in grote haast gesloten vanwege ernstige twijfels over de constructie. De uitslag van het onderzoek wordt woensdag verwacht.

Specialisten van constructriebureau abtWassenaar, MUG Ingenieursbureau en bouwbedrijf Van Wijnen Noord namen dinsdagmiddag de proef op de som. Met behulp van een telescoopkraan en betonblokken werd de achtergevel in tien stappen van honderd kilo belast. “De constructie zelf is berekend op een belasting van 30 ton, terwijl wij nu niet verder dan 1 ton gaan”, aldus een woordvoerder van de gemeente Heerenveen, die eigenaar en toezichthouder is. Reden is dat met de uitkomst van deze beperkte meting voldoende inzicht in mogelijke gevolgen kan worden verkregen.

Het team deskundigen monitorde alleen de kopse gevel aan de noordzijde. Weer en wind hebben op die plek vrij spel en daar zijn de invloeden van buitenaf het grootst. “We kijken of er op deze muur vervorming ten opzichte van het dak optreedt.” In de nok zijn sensoren aangebracht, waarna met een hijskabel en lier de betonblokken zijn gehesen.

‘Ze hadden de indruk dat het pand soms wiebelde’

Met de uitkomsten van het onderzoek wil abtWassenaar een 3D-rekenmodel staven. Het constructiebureau voerde alle bekende gegevens over de constructie van de ijshockeyhal in dat model in. De theoretische exercitie geeft echter onvolledige duidelijkheid over de veiligheidssituatie.

Gebruikers van de 52 jaar oude hal constateerden eerder al dat er beweging in het gebouw zit als het hard waait. “Ze hadden de indruk dat het pand soms wiebelde.” Zij meldden dat deze herfst aan ingenieurs van de Antea Groep, die de ijshockeyhal vanwege renovatieplannen onder de loep namen. Nader onderzoek kon de constatering in eerste instantie niet bevestigen. Reden voor de gemeente om het zekere voor het onzekere te nemen. “We wisten gewoon niet of het veilig was of juist niet”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Afhankelijk van de te nemen maatregelen kan de hal vlot open of vindt een uitgebreide reeks aan bouwkundige maatregelen plaats

Sluiting van de Heerenveense ijshockeyhal is “voor de gebruikers enorm ingrijpend”. Leden van ijshockeyvereniging Unis Flyers stonden op de eerste avond voor de dichte deur. Ook hun – internationale – wedstrijden werden noodgedwongen verplaatst. Trainingen vinden plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden, maar die situatie stemt de Friese ijshockeyers allerminst tot tevredenheid. Afhankelijk van de te nemen maatregelen kan de hal vlot open of vindt een uitgebreide reeks aan bouwkundige maatregelen plaats.

Reageer op dit artikel