nieuws

Gestuntel bij bouw parkeergarage Wormerveer

utiliteitsbouw Premium 1354

Gestuntel bij bouw parkeergarage Wormerveer
2018-09-18 13:30:15 WORMERVEER - Bij een parkeergarage boven een supermarkt aan Plein 13 is een deel van de tweede verdieping ingestort. Een deel van de tweede verdieping van de parkeergarage is terechtgekomen op de eerste verdieping. De hulpdiensten zijn ter plekke. ANP MICHEL VAN BERGEN

Bij de bouw van de parkeergarage boven de Dekamarkt in Wormerveer die in september deels instortte, is flink gestunteld. Dat concludeert NH Nieuws na bestudering van stukken van Bouwen en Woningtoezicht.

Het regionale mediabedrijf kreeg inzage in de inspectierapporten van Bouw en Woningtoezicht na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur. In de rapporten beklaagt de inspecteur  zich regelmatig dat essentiële tekeningen en berekeningen ontbreken. In juli 2010 zet hij zijn zwaarste wapen in en legt de bouw tijdelijk stil vanwege twijfels aan de staalconstructie en de brandveiligheid. Korte tijd later kan aannemer Van Braam Minnesma de activiteiten weer vervolgen.

Geen vangnet maar trampoline

In de uitzending van NH Nieuws zegt constructeur Sander Pasterkamp van de TU Delft en Pieters Bouwtechniek dat Bouw en Woningtoezicht niet als vangnet fungeert zoals de bedoeling is maar eerder als trampoline.  Aannemer en constructeur lijken steevast pas in actie te komen als er expliciet wordt gevraagd om documenten en onderbouwing van ontwerp en uitvoering.

Garage nog altijd gesloten

Een hellingbaan van de parkeergarage boven de Dekamarkt van Wormerveer stortte op 18 september in. Wonder boven wonder vielen daarbij geen gewonden.  Sindsdien zijn de garage en de winkel gesloten. Een paar dagen na het ongeval maakte de gemeente al bekend dat de oorzaak vermoedelijk lag bij een ondeugdelijke stalen ligger waar de kanaalplaten  op waren gelegd. Heel even keek de onderzoeksraad voor veiligheid mee met de onderzoeken naar de oorzaak, maar die liet het al snel over aan de lokale partijen. Aannemer Van Braam Minnesma, zelf gevestigd in Wormerveer, begon eerder deze maand met het slopen en afvoeren van de brokstukken.

Reageer op dit artikel