nieuws

Wie gaat museum Boymans moderniseren? Rotterdam zet kwart miljard euro opzij

utiliteitsbouw 1924

Wie gaat museum Boymans moderniseren? Rotterdam zet kwart miljard euro opzij

Boymans van Beuningen kampt met asbest, verouderde installaties en is niet brandveilig. Eigenaar gemeente Rotterdam trekt 223.5 miljoen uit voor een grootscheepse verbouwing, die het museum meteen duurzaam maakt en inpast in het aangrenzende park.

De grootschalige renovatie zal zo’n zeven jaar gaan duren en gaat bijna een kwart miljard euro kosten. De verwachting is dat de Rotterdamse raad nog dit jaar kiest tussen de ‘duurzame basis-plusvariant’ en de ‘ambitieuze toekomstbestendige variant’. Vergroening en duurzaamheid zullen belangrijke gunningscriteria worden.

Zeven jaar dicht

Volgens de Rotterdamse cultuurwethouder Said Kasmi is het “een investering die Rotterdam en de Boymans-collectie verdienen”. De kunstverzameling telt ruim 150.000 stukken, met een geschatte waarde van 8 miljard. Boijmans zit sinds 1935 op zijn huidige plek aan het Rotterdamse Museumpark.

De operatie begint volgend jaar. Tijdens de renovatie blijft de collectie wel zichtbaar. Aan het begin van het jaar gaat Boijmans al voor een deel dicht. In juni volgt volledige sluiting tot begin 2026. Voor de periode tot de heropening is een programma gemaakt om de verzameling kunstwerken toch aan het publiek te laten zien.

Asbest en niet brandveilig

De gemeente is eigenaar van het gebouw en een groot deel van de collectie. De plannen zullen nog in twee varianten aan de raad worden voorgelegd. Voor de renovatie hoopt de gemeente nog op financiële steun van weldoeners, het Rijk en de provincie Zuid-Holland. Het gebouw stamt uit de jaren dertig en is deels rijksmonument.

Het gebouw museum voldoet op allerlei fronten niet meer aan de eisen en kampt met asbest, achterstallig onderhoud en. De broodnodige aanpak wordt meteen aangegrepen om flink te moderniseren.

Het gerenoveerde museum vormt hierna een samenhangend geheel met het nieuwe Depot, met het Museumpark en de aangrenzende musea. Bouwer BAM is momenteel al bezig met de bouw van een  35 meter hoog depot dat de opgeslagen collectie zichtbaar maakt. Dat project kampt met tegenvallers door bollenvloeren.


Uitgangspunten verbouwing:

  1. Ga voor het toekomstscenario
  2. Kies voor een transitieperiode
  3. Vraag om een transitieplan
  4. Maak van het Museumpark een toegankelijke culturele hotspot

Bron: advies RRKC


 

Reageer op dit artikel