nieuws

‘Floor walkers’ nog lang nodig in ministerie-torens met bollenvloeren

utiliteitsbouw Premium 2376

‘Floor walkers’ nog lang nodig in ministerie-torens met bollenvloeren

Herstel van de twee ministerietorens aan de Haagse Turfmarkt, vergt nog wel een jaar. Al die tijd blijven de ‘floor-walkers’ actief die vier keer per dag controleren of de ambtenaren en hun bezoekers zich niet stiekem op de verboden zones bevinden waar twijfel is over de bollenvloer.

Dat staat te lezen in een rapport dat staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Het rapport is een second opinion door TNO op een eerdere inventarisatie van Zonneveld Ingenieurs. Dat stelde een verbod voor op het gebruik van sommige ruimten in de ministerietorens   omdat daar de naden tussen de gebruikte bollenplaten bloot staan aan een te groot moment. Totdat er herstelmaatregelen hebben plaatsgevonden zijn die verboden gebied. Ze hebben code rood meegekregen.

Op andere plekken in de twee 140 meter hoge torens is de situatie minder dramatisch maar schreef Zonneveld wel voor de belasting plaatselijk terug te schroeven tot 100 kg / m2. Grote plantenbakken werden verplaatst en rond het koffie-apparaat mochten niet teveel mensen tegelijk staan. Dit zijn de zones die door Zonneveld code oranje meekregen.

Rode, oranje, blauwe en groene zones

De constructeurs onderscheiden daarnaast ook nog blauwe en groene zones. De laatsten zijn absoluut veilig, terwijl er voor de blauwe gebieden nader onderzoek nodig is.  Voor de zones rood en oranje heeft eigenaar Rijksvastgoedbedrijf een aantal zogeheten floor-walkers aangesteld. Die maken vier keer per dag een ronde door de twee torens en aanpalende gebouwen waarbij ze controleren of de ambtenaren en hun bezoekers zich wel houden aan alle opgelegde beperkingen.

TNO vindt het aanstellen van de floor-walkers een goed werkbare maatregel. Ze zullen nog even nodig zijn, omdat het herstel van de torens wel een tot twee jaar kan duren, schrijven de onderzoekers in hun rapport dat al dateert van augustus dit jaar.

Rijksvastgoedbedrijf krijgt tik op de vingers

In hun rapport  nemen de TNO-onderzoekers andere maatregelen en voorstellen van Zonneveld minutieus door.  Op sommige plekken zijn ze wat strenger op andere juist weer wat soepeler dan de Rotterdamse constructeurs.  Het Rijksvastgoedbedrijf krijgt ook ergens een tik op de vingers omdat het de maatregelen van Zonneveld juist niet overneemt en een gebied als oranje klasseert, terwijl dat overduidelijk tot een rode zone behoort.  Zonneveld voerde haar inventarisatie begin dit jaar uit en liet zich op haar beurt adviseren door bureau Hageman.

De ministerie gebouwen van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn rond 2010 gebouwd door een combinatie van BAM en Ballast Nedam. De toegepaste vloeren zijn van BubbleDeck, die haar vloeren toen nog liet produceren door Gelissen Beton in Oosterhout. Later ging BubbleDeck ging in zee met Multibeton, dat de vloeren leverde voor de ingestorte parkeergarage in Eindhoven. Gelissen werkt inmiddels met de gewichtsbesparende elementen van Cobiax. Dat werkt niet met bollen maar met een soort afgeplatte goudse kazen.

Reageer op dit artikel