nieuws

Geen breedplaatvloeren in parkeergarage Fontys Eindhoven

utiliteitsbouw 2916

Geen breedplaatvloeren in parkeergarage Fontys Eindhoven

Aan de Stegge leverde in een recordtijd van 16 weken een parkeergarage op met 450 plekken bij de Fontys Hogescholen in Eindhoven. De instorting van de parkeergarage in Eindhoven zorgde voor extra alertheid bij de opdrachtgever. “Toezeggingen werden niet zomaar geloofd.”

Het project werd binnen tijd en budget gebouwd, zonder gedoe of meerwerk. De hogeschool schreef een tender uit voor een design & construct-contract voor een bovengrondse parkeergarage op de nieuwe campus Rachelsmolen. Adviseur ZRi begeleidde de aanbesteding en bouw.

Voor een plafondbedrag van 2,5 miljoen euro werd de markt uitgedaagd om een optimaal aantal auto’s te stallen. Vooraf werd ingezet op minimaal 330 parkeerplekken, de bouwer uit Twello bedacht een innovatief ontwerp met 450 parkeerplekken.

Argwaan door instorting

Door de instorting van de garage bij Eindhoven Airport werden wel extra zekerheden gevraagd en was het gebruik van breedplaatvloeren geen optie. “We werden niet meer zonder meer op ons woord geloofd. Zo eiste de opdrachtgever een ‘second opinion voor de constructie”, licht Jeroen Drenth van Aan de Stegge de tenderfase toe

“Er was aanvankelijk enige argwaan omdat we zoveel extra parkeerplaatsen konden realiseren binnen het beschikbare budget. Zo van ‘dit klinkt te mooi om waar te zijn’. Logisch, maar wij hebben woord gehouden.”

De bouwer bedacht het ontwerp vanuit beschikbare materialen en zette hoog in op prefab-elementen waardoor ook de strakke bouwtijd haalbaar werd. Half april begon het werk buiten. Drenth: “De planning was krap, maar parkeergarages bouwen is wel onze specialiteit. In de examenperiode mochten de bouwvakkers geen geluidsoverlast veroorzaken en voordat de zomervakantie was afgelopen, moest het werk klaar zijn.”

Project op rolletjes

Uiteindelijk werd de garage 24 augustus opgeleverd en blikken alle partijen tevreden terug. De opdrachtgever had in recordtijd veel parkeerplekken, de bouwbegeleider had weinig gedoe en de aannemer kreeg ruimte voor eigen initiatief en houdt een bescheiden winst over, ondanks de relatief lage inschrijfprijs. “Het zijn bijna altijd de negatieve verhalen die de publiciteit domineren. Als een project op rolletjes loopt, hoor je daar niemand over. Maar gelukkig gebeurt ook dat regelmatig.”

Parkeergarage Rachelsmolen

  • Opdrachtgever: Fontys Hogescholen
  • Raadgevend ingenieur: ZRi
  • Opdrachtnemer: Aan de Stegge Twello
  • Contractvorm: d&c
  • Plafondbedrag: 2,5 miljoen euro
  • Bouwtijd: 16 weken
Reageer op dit artikel