nieuws

Hoe het omstreden 80 meter hoge EMA-gebouw zo snel de top bereikt

utiliteitsbouw Premium 7438

Staal, scrummen en slimme techniek zorgen voor record bouwtijd van het EMA. Eind mei is de eerste paal geslagen en 18 september wordt het hoogste punt al bereikt voor de nieuwbouw van het omstreden gebouw voor de Europees Medicijnagentschap (EMA) aan de Zuidas. Nooit eerder bereikte een pand van 20 verdiepingen in Nederland binnen een half jaar na gunning het hoogste punt. Wat is het geheim?

Hoe het omstreden 80 meter hoge EMA-gebouw zo snel de top bereikt
EMA Amsterdam.

Record na record wordt gebroken bij de bouw van het nieuwe medicijnagentschap aan de Zuidas. Nooit eerder begon het Rijksvastgoedbedrijf al een tenderfase voordat duidelijk was of het agentschap wel naar Nederland zou komen. Nooit eerder werd de tenderfase voor zo’n omvangrijk project zo snel doorlopen. Nooit eerder waren er rechtszaken over de vestigingsplaats, terwijl de eerste paal in Amsterdam al werd geboord. En nooit eerder werd een in 3,5 maanden een 80 meter uit de grond gestampt.

Alles, maar dan ook alles was gericht op een razendsnelle bouwtijd. Vijf geheime bouwstenen ontrafeld die het mogelijk maken dat Dura Vermeer en Heijmans zo snel kunnen bouwen. Dura Vermeer was overigens de enige bouwer die inschreef voor het project, waarbij direct na gunning Heijmans aanhaakte.

 1. Zoveel mogelijk staal, zo weinig mogelijk beton

Het kantoor is als een soort Eiffeltoren uit staal opgezet met vooraf gemaakte onderdelen. Er komt zo weinig mogelijk beton in, simpelweg vanwege de lange uithardingstijd die nodig is. Dus wordt het gebouw vanwege de opleverdatum met stalen balken in elkaar gezet, zodat het frame snel is op te bouwen.
Het beton dat er wel in komt, wordt zo dun mogelijk uitgesmeerd, zodat het snel uithardt. Muren dragen geen gewicht van het kantoor, zodat de constructie al de lucht in kan voordat de wanden klaar zijn. Staal is duurder dan beton, maar deze keuze tussen bouwtijd en kosten is gemaakt met het oog op het halen van de planning.

 1. Keuze voor bouwmaterialen met korte levertijden

Lange levertijden en stijgende kosten zijn een groot probleem in de bouw. Bij de bouw van het EMA is uitsluitend gekozen voor producten met een korte levertijd en gegarandeerde productie. Zo passen de levertijden van prefab-beton niet in de krappe planning en is gekozen voor palen die in de grond worden gevormd. De kernbouw van het beton wordt gestort via een ‘glijkist’.

 1. Gekozen bouwmethode minder afhankelijk van weersomstandigheden

Door het gebruik van een ‘glijkist’ is de kern van het gebouw al klaar ver voordat de winter begint. Het risico van stilstand door vorst is hierdoor geëlimineerd voor de ruwbouw.

Deze bouwmethode is ook aanzienlijk minder windgevoelig, omdat hijsbewegingen minimaal zijn ten opzichte van een uitvoering van een kern met prefab delen of met een klimkist waarbij de bekistingsdelen gehesen moeten worden. De montage van de gevelelementen vindt vanaf de verdiepingsvloeren zonder steigers plaats.

    4. Installaties niet bovenin en legolisering

De technische ruimte met installaties en airco, komt op de vierde verdieping in plaats van helemaal bovenin, zodat al veel eerder met de installatiefase kan worden begonnen. Daarnaast zorgt het gebruik van geprefabriceerde, modulaire en gestandaardiseerde installatiecomponenten voor snelheid die ‘in één keer’ passen op de bouwplaats.

 1. Scrummen en goede samenwerking.

Al direct na gunning in maart zijn scumsessies belegd om snel knopen door te kunnen hakken. Rijksvastgoedbedrijf en de bouwers scrumden in de voorfase om in hele korte tijd alle onduidelijkheden in de eisen en discrepanties tussen eisen en het voorlopige ontwerp op te lossen. Dat voorlopig ontwerp was al gemaakt door de opdrachtgever, maar moet worden uitgevoerd door de opdrachtnemers. Wie het ontwerp maakt heeft dat per definitie het beste in de vingers

Uitkomst is een duidelijke en afgestemde baseline, waardoor tijdverlies in het verdere ontwerpproces en toekomstige discussies daarover worden voorkomen.

Door afspraken over gefaseerde acceptatie van verificatieplannen kan de ruwbouw naar voren gehaald worden t.o.v. de rest van het definitief ontwerp. Hierdoor kunnen er sneller bestellingen worden gedaan en werkzaamheden worden gestart.


Project EMA (38.812 m2)

 • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
 • Opdrachtnemer: Dura Vermeer met Heijmans
 • Contractvorm: DBM
 • Contractwaarde: 255 miljoen euro
 • Gunning: 8 maart 2018
 • Eerste paal: 28 mei 2018
 • Hoogste punt: 13 september 2018
 • Harde opleveringsdatum: 15 november 2019

Lees meer over de perikelen rond het EMA:

De ontknoping: Dura Vermeer bouwt EMA voor 255 miljoen euro 

Zublin trekt zich terug

Alleen Dura en Zublin over voor EMA

Tenderfase EMA al begonnen

Eerst tijdelijk pand voor EMA


Reageer op dit artikel