nieuws

Stroppenpot Depot Boijmans leeg

utiliteitsbouw 1378

Stroppenpot Depot Boijmans leeg

Gemeente Rotterdam en BAM hebben een oplossing gevonden voor het conflict over de kosten van een extra funderingsonderzoek bij het Depot Boijmans van Beuningen. Tegelijk laat ze weten dat de stroppenpot van het project nu helemaal leeg is.

De post onvoorzien staat zelfs drie ton in de min, voor verdere tegenvallers is geen ruimte meer. Kostenoverschrijdingen ontstonden nadat vorig jaar forse paalafwijkingen werden geconstateerd van rond de 40 centimeter.

Nadere funderingstests wezen uit dat die geen probleem vormen voor het project, maar ze kostten wel veel tijd en geld: 4,2 miljoen euro. Besloten is nu dat opdrachtgevers gemeente Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en Stichting Verre Bergen 2,9 miljoen voor hun rekening nemen, de rest betaalt aannemer BAM. De gemeente zegt blij te zijn dat het conflict zonder tussenkomst van de rechter is opgelost.

Aannemer en leverancier moeten betalen

Aannemer en leveranciers moeten ook betalen voor een extra onderzoek naar de vijf bollenvloeren die in het Depot waren voorzien. Dit onderzoek was nodig na de instorting van een parkeergarage in Eindhoven. Op basis van de onderzoeksresultaten is besloten tot aanpassing van de vloeren. Die krijgen extra wapening en hogere betonkwaliteit, de tweede verdiepingsvloer wordt uitgevoerd zonder bollen.

Kosten hiervan zijn begroot op 1,6 miljoen euro. Daarmee is de post onvoorzien van het project met drie ton overschreden. Na de zomer moet hiervoor oplossing zijn gevonden.

Depot Boijmans

Het Depot Boijmans Van Beuningen is een 40 meter hoge spiegelende pot die verrijst middenin het Museumpark. Ontwerper is architectenbureau MVRDV, de realisatie is in handen van BAM. Totale kosten bedragen rond de 60 miljoen euro.

 

Reageer op dit artikel