nieuws

BAM bouwt slimste gebouw Duitsland

utiliteitsbouw 1176

BAM bouwt slimste gebouw Duitsland

BAM gaat het slimste gebouw van Duitsland realiseren. Alle onderdelen van het hightech kantoorgebouw EDGE Grand Central kunnen via internet met elkaar communiceren. Het moet resulteren in minimaal energiegebruik en maximaal comfort.

Opdrachtgever is Edge Technologies, het vastgoedtechnologiebedrijf van projectontwikkelaar OVG. Dat realiseerde eerder in Amsterdam gebouw The Edge, dat bij oplevering in 2014 gold als duurzaamste gebouw ter wereld.

Onderdeel van volgende generatie ‘smart buildings’

Het gebouw dat het nu neerzet in de nieuwe Berlijnse zakenwijk Europacity is volgens Edge Technologies onderdeel van een volgende generatie ‘smart buildings’. Daartoe wordt het onder meer uitgerust met IP-kernnetwerk (‘backbone’). Alle gebouwonderdelen en -gebruikers zijn via die digitale ruggengraat met elkaar verbonden. De slimme gebouwoplossingen moeten het energiegebruik en de exploitatiekosten minimaliseren. Een ‘smart-building app’ geeft gebruikers controle over hun eigen omgeving en werkplek. De app wijst de weg, geeft toegang tot het gebouw en helpt met aanpassen van licht en temperatuur.

Bouw gestart

Het gebouw van negen verdiepingen is ontworpen door architectenbureau Bolwin Wulf Architekten Partnerschaft. Het krijgt 22.600 vierkante meter flexibele kantoorruimte en tachtig parkeerplaatsen. BAM Duitsland is inmiddels gestart met de bouw. Oplevering is voorzien voorjaar 2020.

EDGE Grand Central heeft van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen al voor oplevering het Platinum-certificaat ontvangen.

Reageer op dit artikel