Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Koning mag geen zonnepanelen op zijn nieuwe paleis

utiliteitsbouw 1197

Koning mag geen zonnepanelen op zijn nieuwe paleis

Koning Willem-Alexander wil graag zonnepanelen op paleis Huis ten Bosch, maar stuit op de wet. Die staat geen wijzigingen toe aan het uiterlijk van rijksmonumenten. Maar hij heeft de strijd niet opgegeven, zo vertelde hij gisteren in Amsterdam.

Hij sprak er met leden van een duurzaamheidscommissie van een Vereniging van Eigenaren. Die wil op vijf huizen aan de Marcantilaan ook zonnepanelen plaatsen.

J.P. van Eesteren verbouwt

De verbouwing van Huis ten Bosch in volle gang.  J.P van Eesteren heeft de opdracht een-op-een gegund gekregen.  Het bedrijf kreeg eerst de opdracht voor  het sloop- en demontagewerk zoals het weghalen van oude leidingen, plafonds en sanitair, en herstelwerk aan daken en gevel.

Begin vorig jaar is het bouwbedrijf begonnen aan de grootste klus: De bouwkundige restauratie van het paleis, het aanleggen van nieuwe installaties (elektra, water, klimaat), liften en een keuken. De hele verbouwing kost 60 miljoen euro.   Eind dit jaar moet het werk klaar zijn.

Beatrix wilde ook al zonnepanelen

Koningin Beatrix had zich in april 2011 bij een bezoek aan het zonnepanelenfabriek Solarwatt in Dresden tijdens een staatsbezoek aan Duitsland al eens beklaagd over de bureaucratische hindernissen voor plaatsing van zonnecollectoren. Toen was dat voor de kas van Huis ten Bosch.

Rolf Steenwinkel, directeur van Amsterdam Energie, steunt Willem-Alexander in zijn plannen. De hoofdstad heeft in 2014 het beleid ten aanzien van monumenten omgegooid. Daar mogen op monumentenpanden onder voorwaarden zonnepanelen geplaatst worden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels