nieuws

Bouwer wil 325.000 euro van gemeente terug

utiliteitsbouw 1892

Bouwer wil 325.000 euro van gemeente terug

Een klein drama is het zeker. De bouw van theater de Viking in Deventer. De ‘voorstelling’ pakt duurder uit, gaat ook nog eens langer duren en de hoofdrolspelers maken meer ‘ruzie’ dan ze lief is. De volgende episode is aangebroken: Hegeman Bouw- en Infra legt een claimt van 325.000 euro neer bij de gemeente.

Een happy end? Bouwdirecteur Willem van der Linde gelooft er nog steeds in. Weliswaar vindt de oplevering van het theater in Deventer niet eind dit jaar plaats, maar zeker een paar maanden later en ‘regent’ het tegenvallers, hij blijft optimistisch.

“Of het een mooi werk is? Het is een hartstikke mooi werk. Al hebben we wat hobbels gehad in het verleden en hebben we nog een hobbel te gaan. Maar het project is wel mooi”, zegt de bouwdirecteur van Hegeman. Ook de locatie is prachtig. Met al die archeologie. “Hier schijnt zelf een Vikingschip onder te liggen.”

De staalconstructie van het nieuwe theater begint buiten vorm te krijgen. Toch staat zijn hoofd zo vlak voor het weekend vooral ergens anders naar: een claim van 325.000.

Foutje is niet zo maar in te halen

Hegeman vindt dat de opgelopen vertraging deels is veroorzaakt door de gemeente zelf. Berekeningen en tekeningen zouden niet op orde zijn. Nonsens, stelt de andere hoofdrolspeler, de gemeente Deventer, daar tegenover.

Tekst loopt door onder foto

Willem van der Linde: “even een achterstand inlopen is nu niet mogelijk”

Een clash? Van der Linde blijft diplomatiek. “We zijn in constructief overleg met de gemeente. Of ons bedrijf hierdoor in de problemen komt? Nee hoor. Maar dit soort discussies zijn wel vervelend. Dergelijke trajecten zijn van alle dagen, maar alleen nu heb je ook te maken met de druk op de hele bouw. Iedereen heeft een gebrek aan personeel en onderaannemers.”

Hij wil maar aangeven. Een achterstand inhalen, even accelereren om de planning in te lopen na een tegenslag, zit er in de ‘bouwwaan’ van de dag gewoon niet in.

“Als een project nu stagneert dan lopen de onderaannemers bij je weg en komen ze niet zomaar terug. Iedereen in de bouw heeft daar last van. Dat hoor ik overal.”

‘Bouw moet de problematiek aankaarten bij opdrachtgevers’

De bouwsector moet een vuist maken, vindt de bouwbestuurder. “Branchebreed moeten we opdrachtgevers duidelijk maken dat elke wijziging die ze doorvoeren gedurende een project, consequenties heeft voor de planning.

Dat is bij de ‘theatersoap’ in Deventer overigens niet aan de orde, benadrukt hij. “Hier hebben te maken met onduidelijkheden in het ontwerp. Maar nogmaals. Het is niet dat we nu een enorme strijd voeren. Wij leggen iets neer (claim 325.000 euro, red) en de wethouder meldt dat nu aan de gemeente.”

Deventer lijkt vooralsnog niet bereid om de bouwer tegemoet te komen. “Of we zelf ook al verliezen moesten nemen? Ja. Hoeveel? Daar ga ik inhoudelijk niet op in, maar het is wel substantieel.”

Theater De Viking. En Van der Linde opereert een beetje als Noorman. Zeg dit tegen Van der Linde en er kan ‘gelukkig’ nog een klein lachje van af. En hij besluit. “Het komt goed.”

 

Reageer op dit artikel