nieuws

Poging om Gebouw X te verstevigen mislukt: stalen strips werken niet

utiliteitsbouw 2991

Poging om Gebouw X te verstevigen mislukt: stalen strips werken niet
Windesheim / X-Gebouw PHOTO RUUD PLOEG

Gebouw X, het onderwijsgebouw van hogeschool Windesheim dat sinds oktober 2017 met problemen met bollenplaatvloeren kampt, blijft langer dicht. Een poging om het gebouw te verstevigen met stalen strips faalde. De hoop is nu gevestigd op ankers.

In maart kreeg Windesheim het advies om Gebouw X te versterken met stalen strips. De afgelopen weken werden de eerste pogingen gedaan om de strips te plaatsen. Omdat er meer stalen wapening in de vloeren zit dan op basis van de tekeningen kon worden verwacht, werd boren bewerkelijk.

In samenspraak met de constructeur is nu gekozen voor het plaatsen van bollenankers. Het gebouw kan door de vertraging niet meer in de zomer open. Gemikt wordt nu op de herfstvakantie. Dat zou betekenen dat het gebouw een heel jaar dicht is.

Gebouw X heeft meest complexe vloerenprobleem in Nederland

“Van alle gebouwen in Nederland die hersteld moeten worden, is ons gebouw het meest complexe”, treurt Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van Windesheim. “We hebben te maken met zeven splitlevel bouwlagen, ruim 18.000 vierkante meter vloeroppervlak en grote overspanningen. Ook voor de experts op wiens deskundige advies we moeten afgaan, was dit nieuwe materie.”

Na de sluiting van het gebouw in oktober 2017 is er landelijk door constructeurs lang nagedacht en onderzoek gedaan naar deze problematiek. Verschillende herstelvarianten zijn in proefopstellingen getest en doorgerekend. Hagoort noemt de vertraging vervelend. “Maar een veilige en duurzame oplossing staat voor ons voorop.”

Bij het herstel van de vloerconstructie met bollenankers wordt niet in de wapening geboord, maar in de plastic bollen die onderdeel zijn van de bollenplaatvloeren. De bollen worden voorzien van een spananker en vervolgens gevuld met injectiemortel, waardoor de schuifspanning onder de in oktober 2017 vastgestelde nieuwe veiligheidsnorm komt.


Lees hier de reconstructie over Gebouw X en de problemen met de bollenplaatvloeren: ‘Ruimte boven de breedplaat? Foute boel!’

Reageer op dit artikel