nieuws

Miljoenenclaim bouwconsortia bij afblazen verhuizing mariniers naar Vlissingen

utiliteitsbouw Premium 3298

Miljoenenclaim bouwconsortia bij afblazen verhuizing mariniers naar Vlissingen

De drie bouwconsortia die in de race zijn voor de kazerne Vlissingen kunnen miljoenen aan schade claimen als Defensie de verhuizing alsnog afblaast. Staatssecretaris Barbara Visser rekent op ‘tientallen miljoenen” aan extra kosten als de mariniers alsnog in Doorn blijven.

Dat blijkt uit de brief van de bewindsvrouw naar aanleiding van vragen van GroenLinks-Kamerlid Diks. Er is steeds meer verzet onder de mariniers tegen de verhuizing. Ondertussen is de tender voor het dbfm-contract voor de nieuwe Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne kazerne in Vlissingen in maart 2017 op de markt gekomen.

Al een jaar aan het rekenen en tekenen

Drie consortia zijn al ruim een jaar aan het rekenen en tekenen en ook de zogenoemde dialooggesprekken zijn inmiddels begonnen.  De drie consortia zijn SPV Bestevaer (Denys, Willemen, BBGI), MAKZ (Macquarie) en SPV Consortium  (Besix en Epico). Het Rijksvastgoedbedrijf begeleidt de aanbesteding in opdracht van het ministerie van Defensie. In februari dit jaar werd nog een tweede tender uitgeschreven om het terrein bouwrijp te maken.

Als de verhuizing nu wordt afgebroken moeten de bouwers een vergoeding krijgen, aldus de bewindsvrouw. Ook de provincie Zeeland en gemeente Vlissingen zullen geld willen zien. Bovendien heeft Defensie zelf al veel kosten gemaakt.

Visser rekent op tientallen miljoenen euro’s verspilling zonder dat daar een nieuwe of gerenoveerde kazerne tegenover staat.

Gunning pas volgend jaar

De verhuizing kan nog wel worden teruggedraaid, het ministerie is niet verplicht om de opdracht te gunnen. De gunning is gepland voor eind juli 2019 geldt als het ’point of no return’. Begin 2022 zou de nieuwe kazerne de deuren moeten openen.

Inmiddels rijzen bij Defensie steeds meer twijfels over het doorzetten van de verhuizingsoperatie. Defensie wilde altijd al graag in Doorn blijven, maar het kazerneterrein is eigenlijk te krap voor alle activiteiten van 1800 mariniers. De huidige Van Braam Houckgeestkazerne ligt ingeklemd tussen de bebouwing van Doorn en een beschermd natuurgebied.

Door de dreigende verhuizing lijken steeds meer mariniers bij het korps te vertrekken. “Helaas blijkt dat de ongeplande uitstroom stijgt”, constateert Visser in de brief aan de Tweede Kamer. Toen in 2012 werd besloten tot de verhuizing was rekening gehouden met een dip in het personeelsbestand. De verwachting is dat Visser binnenkort gaat overleggen met de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel