nieuws

JP van Eesteren start met bouw duurzaam hoofdkantoor voor Triodos

utiliteitsbouw Premium 1672

JP van Eesteren start met bouw duurzaam hoofdkantoor voor Triodos

Een houten draagconstructie die compleet demontabel is met een minimale bemanning gemonteerd kan worden. JP van Eesteren houdt bij de bouw van het door Thomas Rau ontworpen hoofdkantoor voor Triodos nadrukkelijk rekening met het ritme van de natuur.

De bank die zich één van de duurzaamste banken ter wereld noemt, legt de lat hoog voor haar eigen hoofdkantoor.  Aan het einde van de levensduur kan het gebouw worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. Zonder een spoor achter te laten. Het gebouw krijgt een materialenpaspoort en wordt geregistreerd bij Madaster, wat hoogwaardig hergebruik mogelijk maakt.

Meer informatie over deze aanbesteding

Meer informatie over deze aanbesteding
Voor de bouw is Triodos een samenwerking aangegaan met OVG Real Estate. Samen met aannemer JP van Eesteren streven ze ernaar een Breeam Outstanding waardering te halen. Dankzij een combinatie van de laatste installatietechniek – aangelegd door  Bosman Bedrijven – en zonnepanelen kan het gebouw volledig voorzien in de eigen energie. Licht, lucht en water worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Dat maakt het gebouw volledig energieneutraal.

Bouwen op de Ecologische Hoofd Structuur

Het project omvat voor de aannemer ook de realisatie van een stuk landschap en een parkeerplaats voor 250 auto’s, deels overkapt met een constructie voorzien van PV-cellen. Landgoed de Reehorst maakt deel uit van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) wat betekent dat de ecologie gespaard moet worden en de biodiversiteit zelfs toeneemt. Met hulp van groen- en landschapsspecialist Copijn legt JP van Eesteren extra bebossing en vijvers aan.

Het pand wordt zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Dit zorgt ervoor dat er dagelijks een betrekkelijk kleine bezetting op de bouwlocatie volstaat. Het bouwteam houdt rekening met het ritme van de natuur om het ecosysteem zo min mogelijk te verstoren.

Volgend jaar zomer klaar

Behalve in de architectuur van Thomas Rau, staat in het interieur ook duurzaamheid centraal. Daarvoor tekent Odette Ex van Ex Interiors. Arcadis, ontwikkelde het integraal landschappelijk plan voor het gehele landgoed. Voor het ontwerp van de unieke houtconstructies heeft J.P. van Eesteren bureau Luning ingeschakel, expert op het gebied van constructief hout. De officiële starthandeling van de bouw vond maandag plaats. Het 12.500 vierkante meter grote gebouw moet volgend jaar zomer in gebruik worden genomen.

 

Reageer op dit artikel