nieuws

“Hier geen kitspuit of pur”: GreenHouse winstgevend en 100% circulair

utiliteitsbouw Premium 3566

“Hier geen kitspuit of pur”: GreenHouse winstgevend en 100% circulair

De kitspuit is volledig achterwege gebleven. De keuken is stekkerloos en de pizzaoven draait op olijfpitten. Het Utrechtse restaurant The Green House is binnen 3 maanden gebouwd: circulair maar ook met een sluitende businesscase. “Die twee werelden passen bij elkaar.”

The Green House is vandaag officieel geopend. Voor maximaal 15 jaar mag de horecagelegenheid op die plek blijven. Het gebouw met een fundering van restbetonblokken en veel staal is dan ook volledig demontabel en opgezet met uitsluitend gebruikte materialen. Oude gevels, binnenwanden en deuren komen van slooppanden uit de buurt.

Weggooien is zonde: dat geldt voor alles

Op de menukaart veel groente en weinig vlees. De kruiden groeien ter plekke en worden nooit weggegooid. Alleen wat wordt gebruikt, wordt betaald: pay per use. “Zowel in de horeca als in de bouw nog nauwelijks toegepast. Ook de gebruikte contracten zijn bijzonder te noemen en stimuleren elkaar ook nu nog nieuwe stappen te zetten.”

Het enthousiasme spat ervan af. Want dit concept bewijst dat de klassieke vastgoedwereld en het klimaat denken samen tot bijzondere projecten leiden. Edwin de Kuiper, Chief Business Development Officer van Ballast Nedam is ervan overtuigd dat de bouw er klaar voor is.

Wat was de opdracht?
“Deze plek is de oude fontein tussen de Rabobank en de oude Knoopkazerne en dreigde een beetje niemandsland te worden. Mogelijk komt er ooit een woontoren of een weg, maar braak laten liggen vond niemand een goed idee. Daarom mocht het consortium dat de voormalige Knoopkazerne heeft herontwikkeld tot rijkskantoor de Knoop voor 15 jaar ‘iets tijdelijks’ bedenken.”

Kruiden worden ter plekke gekweekt

Waarom horeca?
“Bij rijkskantoor de Knoop werkten Strukton, Facilicom en Ballast Nedam al samen in een langlopend dbfm-contract. Zo’n twee jaar geleden is voorzichtig begonnen met het bedenken van een invulling voor dit vlekje op de plattegrond en een tijdelijk gebouw neer te zetten. Voor een periode  15 jaar ligt demontabel en circulair voor de hand. Toen Facilicom Albron overnam werd het idee geboren om met die partijen het ‘groene’ aspect op alle vlakken door te zetten. Liefst ook nog renderend.”

Is dat gelukt?
“Volmondig ja. Zowel het gebouw als exploitatie zijn duurzaam opgezet. Het lastige is dat meetmodellen nog nauwelijks bestaan. Niemand weet precies wat 100 procent circulair is of hoe je dat kunt meten. We hebben al gebruik gemaakt van het Materialenpaspoort, maar meetmodellen als Breeam  of CO2-ladder werken helemaal niet bij hergebruik. Dat is dus pionieren. Voor de energie maken we ook gebruik van de zonnepanelen op rijkskantoor de Knoop. Daar werken vooral ambtenaren en dan ligt de piekbelasting op andere tijden dan in de horeca.”

Met een sluitend businessmodel?
“Binnen 2 à 3 jaar hopen we uit de kosten te zijn. De investering voor het casco van 2 miljoen euro is relatief bescheiden en het exploitatie-contract met Albron zorgt voor die basis. Binnen het contract hebben we zwart op wit gezet dat we elkaar proberen te helpen. Draaien de zaken heel goed, dan profiteren alle partijen daar weer van. Een soort mini-alliantie.”

Edwin de Kuiper van Ballast Nedam: Dit concept smaakt naar meer

Problemen met het vinden van vakmensen?
“Totaal niet. Het is leuk om te zien hoe enthousiast alle partijen willen meedenken. Zo dacht de gevelleverancier mee voor de buitenkant. De verlichting, de afvalverwerker en de keukenleverancier werken allemaal volgens ‘pay per use’ en krijgen alleen betaald wat er wordt gebruikt Ook dat stimuleert om zorgvuldig om te gaan met materialen en beperkt de financiële risico’s.”

Stimulans op alle vlakken?
“In de keuken staat 40 procent minder apparatuur dan gebruikelijk. Een vaatwasser is natuurlijk wel nodig, maar de frituur is achterwege gebleven. Er leven al zoveel goede ideeën, maar die krijgen vaak nauwelijks een kans, worden vermorzeld in de dagelijkse mores. Het geeft aan alle kanten energie als het wel lukt om zo’n bijzonder project van de grond te krijgen.”

Wat was anders?
“We hebben zoveel mogelijk lokale materialen hergebruikt, want transport is ook belastend voor het milieu. Hier dus geen kitspuit of pur voor de afwerking. Dan val je terug op ‘oude’ materialen als vilt voor de afdichting. Passie voor het oude ambacht krijgt hier echt de ruimte en als 100 mensen een gloedvol betoog houden aan weer 100 mensen in de bouw kan het snel gaan.”

Wat was het grootste risico?
“Om een sluitende businesscase te maken. Na een half jaar stonden de contouren. Na een jaar lukte het echt om het project helemaal financieel rond te krijgen en de klassieke vastgoedmodellen te koppelen aan nieuwe circulaire ideeën. Daarna hebben we de ambities alleen maar omhoog bijgesteld en de lat nog hoger gelegd. De bouw heeft het nodig om kleinschalig succesjes te boeken en te experimenteren. Bij grote projecten is de faalfactor nu nog te groot. Dat opschalen komt later wel.”

Hoe ziet deze locatie eruit over 15 jaar?
“Dit pand is in elk geval helemaal verdwenen en wordt in zijn geheel of in delen hergebruikt. Op deze plek komt dan een woontoren of iets dergelijks. Ook dat is nog helemaal onzeker. Vijftien jaar is weliswaar tijdelijk, maar is lang genoeg om iets moois neer te zetten.”


Project GreenHouse Utrecht

  • Opdrachtgever: Ballast Nedam, Strukton, Facilicom
  • Ontwerp: Cepezed
  • Contractsduur: 15 jaar
  • Investering: 2 miljoen euro
  • Bouwtijd: 3 maanden
  • Open: 10 april 2018
  • Demontage: 2032

Reageer op dit artikel