nieuws

Bouw Pathé-bios ligt stil door stijgende bouwkosten

utiliteitsbouw 4341

Bouw Pathé-bios ligt stil door stijgende bouwkosten

Opgelopen bouwkosten zorgen opnieuw voor problemen. Dit keer zorgen ze ervoor dat de bouw van de Pathé-bioscoop in Leeuwarden on hold is gezet.

De grond was al rijp gemaakt en het heien was al begonnen. Maar sinds vorige week is er niemand meer te bekennen op de bouwplaats aan het Leeuwarden Ruiterskwartier. De bouw van de Pathé-bioscoop staat stil, omdat de kosten té hard zijn gestegen om binnen het afgesproken budget te blijven. De bouw gaat pas weer door, als de bouwer (Aan de Stegge uit Goor) en opdrachtgever Pathé het over een nieuw budget eens worden.

Opleverdatum wordt niet gehaald

“We zijn samen met de bouwer hard bezig om te kijken hoe we de kosten omlaag kunnen brengen”, verklaart Pathé-woordvoerder Frederique Josemans. “We bouwen met liefde door, maar het moet wel binnen ons budget passen.” Wanneer de bouw weer van start gaat hangt van de onderhandelingen af. Zeker is wel dat de geplande opleverdatum van november 2018 niet gehaald wordt.

Vertraging woningen station Noord

Het is niet de eerste keer dat de opgelopen bouwkosten (veroorzaakt door stijgende materiaal- en personeelsprijzen) voor problemen zorgen. Zo loopt de bouw van woningen rondom het nieuwe metrostation Noord in Amsterdam maanden vertraging op door de oplopende bouwkosten. Daar is de bouw overigens nog niet gestart, maar kosten de voorbereidende werkzaamheden meer tijd dan gepland.

Daarnaast dreigden onlangs nog twee corporatiedirecteuren in Zeeland en Limburg met een bouwstop als er niet wat aan de hoge kosten gedaan wordt. De Zeeuwse corporatiedirecteur Maarten Sas sprak tijdens het Cobouwcafé in december over ‘torenhoge prijzen die niet meer verantwoord zijn’. De Limburgse corporatiedirecteur Bas Sievers van Wonen Limburg zei even later zich ook ernstige zorgen te maken en dat de bouwkosten op dit moment het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn bij veel corporaties.

‘Het is een soort trend’

Josemans herkent het probleem. “Het schijnt een soort trend te zijn. Bij Pathé hebben we er verder nog geen last van gehad dat de bouw van bioscopen stilligt, maar ik hoor wel verhalen dat andere bedrijven hier last van hebben.”

Oók toegang tot actuele bouwkosten?

Oók toegang tot actuele bouwkosten?

Reageer op dit artikel