nieuws

Extra maatregelen voor Defensiegebouw met brandgevaarlijke gevelplaten

utiliteitsbouw 909

Extra maatregelen voor Defensiegebouw met brandgevaarlijke gevelplaten
23012018 Cobouw Zelf Aangeleverd De spinternieuwe woontoren op de Trip van Zoutlandt kazerne in Breda is onbewoonbaar verklaard door het Rijksvastgoedbedrijf. De kadetten die erin verbleven zijn eruit omdat de panelen aan de buitenkant van de kadettenflat niet voldoende brandwerend zijn. Dit is nalv de flat brand in Londen ondekt. Foto Erald van der Aa

Aan het einde van deze maand kan een legeringsgebouw op de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda weer in gebruik genomen worden. Het gebouw waar Defensiepersoneel werkt en overnacht, werd een paar weken geleden gesloten, nadat gebleken was dat de gevelbeplating onvoldoende brandwerend is bij een brand aan de buitenkant. Er worden nu tijdelijke maatregelen getroffen, in afwachting van een definitieve oplossing.

Om het pand van negen verdiepingen voorlopig weer te kunnen gebruiken komt er branddetectie aan de buitenkant van het gebouw, wordt er een vrije strook ingesteld, worden er mobiele camera’s geïnstalleerd om brand snel te kunnen ontdekken en gaan er ontruimingsoefeningen gelden. Naar verwachting zullen die maatregelen ook genomen worden voor twee andere legeringsgebouwen op het kazerneterrein die nog in aanbouw zijn, zodat ze bij oplevering veilig in gebruik genomen kunnen worden.

Vergelijkbare gevelbekleding drie gebouwen

De gevels van de drie Defensietorens zijn vergelijkbaar. Het gaat om houtskeletbouw, afgedekt met gefelste gecoate zinken gevelbekledingsdelen. Dat de gevelplaten onveilig zijn, kwam aan het licht bij een onderzoek naar de twee torens die nu gebouwd worden. Aanleiding voor dat onderzoek was de dodelijke brand medio vorig jaar in Londen in Grenfell Tower, die zich snel kon verspreiden door onveilige gevelbekleding.

Er is daarbij vooral gekeken naar betrekkelijk nieuwe gebouwen, waar niet alleen gewerkt wordt, maar waar overnacht wordt. Volgens woordvoerder Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf staat overigens niet vast dat de gevelplaten van de al opgeleverde Defensietoren ook onveilig zijn, maar omdat de beplating hetzelfde of vrijwel hetzelfde is als de tweede en derde toren, is het zekere voor het onzekere genomen.

De bouw van de twee nieuwe torens van zeven hoog is al vergevorderd. De gevelbeplating is al aangebracht. Wassenaar gaat ervan uit dat die er bij de uitvoering van een definitieve oplossing weer af moet. De bouw kan wel gewoon doorgaan.

Onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de gevelplaten

Het is nog onduidelijk in welke mate de gevelbeplating onveilig is, wie verantwoordelijk is en wat er moet gebeuren om de gevels weer veilig te krijgen. Bij de aanbesteding van de eerste toren, gebouwd door Nieuwenhuizen Daandels Bouw, was sprake van een traditioneel contract. De tweede en derde toren worden gebouwd door Heerkens van Bavel. Uit de aanbestedingsdocumenten blijkt dat het voornemen bestond om te doen in de vorm van een design & build-contract.

Reageer op dit artikel