nieuws

Defensie-gebouw Breda dicht vanwege onveilige gevelplaten

utiliteitsbouw 2068

Defensie-gebouw Breda dicht vanwege onveilige gevelplaten
23012018 Cobouw Zelf Aangeleverd De spinternieuwe woontoren op de Trip van Zoutlandt kazerne in Breda is onbewoonbaar verklaard door het Rijksvastgoedbedrijf. De kadetten die erin verbleven zijn eruit omdat de panelen aan de buitenkant van de kadettenflat niet voldoende brandwerend zijn. Dit is nalv de flat brand in Londen ondekt. Foto Erald van der Aa

De gevelplaten van een ruim twee jaar geleden opgeleverd legeringsgebouw op de Trip van Zoutlandtkazerne in Breda zijn onvoldoende brandwerend. Daarom is de toren gesloten voor de militairen die er normaal verblijven en ook overnachten. Twee vergelijkbare legeringsgebouwen zijn nog in aanbouw. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf gaat voorkomen dat die gebouwen dezelfde panelen krijgen. Als de panelen al aangebracht zijn, moeten ze verwijderd worden.

De problemen met de gevelpanelen – hout, afgedekt met zink – kwamen aan het licht tijdens een onderzoek. De brand in de Londense Grenfell Tower vorig jaar was voor het Rijksvastgoedbedrijf aanleiding om vooral te kijken naar nieuwe gebouwen waar mensen niet alleen werken, maar ook slapen. Daar zijn er niet zo veel van. Er is daarom heel gericht gekeken naar de nieuwbouw op de Trip van Zoutlandtkazerne in Breda.

Volgens woordvoerder Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf leveren de panelen bij een binnenbrand geen gevaar op. Het gaat vooral om een brand buiten, al omschrijft hij die als een “theoretisch risico”. Niettemin heeft Defensie toen de uitkomst van het onderzoek bekend werd het gebouw met zo’n 150 bedden direct buiten gebruik gesteld. Voor militairen die er verblijven worden andere overnachtingsplekken in Breda gezocht. Ook wordt gekeken of een deel van hen kan reizen tussen hun woon- en werkplek.

Rechts de splinternieuwe woontoren op de Trip van Zoutlandtkazerne. Links de torens die nog in aanbouw zijn. (Foto’s: Erald van der Aa)

Op korte termijn zal het Rijksvastgoedbedrijf een besluit nemen over tijdelijke maatregelen. Te denken valt aan vlamdetectie aan de buitenkant van het pand of controles met camera’s of door brandwachten. Daarna volgen definitieve maatregelen. Het is nog niet duidelijk of de panelen vervangen moeten worden. Het zou kunnen dat het aanbrengen van extra bescherming afdoende is.

Rijksvastgoedbedrijf houdt bouwcontract tegen het licht

Ook gaat het Rijksvastgoedbedrijf het bouwcontract nader bekijken. Op dit moment is volgens Wassenaar nog niet duidelijk of de keuze voor de gebruikte gevelpanelen gemaakt is door de opdrachtgever of door het bouwbedrijf, Nieuwenhuizen Daandels Bouw. “Zaken als schuld, oorzaak en aansprakelijkheid zijn van latere zorg”, aldus Wassenaar.

De nu gesloten woontoren is de eerste in een reeks van drie nieuwe legeringsgebouwen in Breda. De vorm van de gebouwen is geïnspireerd op stealth schepen en vliegtuigen, de kleuren van de gevel verwijzen naar de verschillende disciplines binnen Defensie. De twee torens die nog in aanbouw zijn, worden over een paar maanden opgeleverd door bouwer Heerkens van Bavel.

Reageer op dit artikel