nieuws

Zes partijen in de race voor bouw EMA op de Zuidas

utiliteitsbouw 6290

Zes partijen in de race voor bouw EMA op de Zuidas

Er zijn zes bouwpartijen in de race voor het Europees Medicijnagentschap op de Zuidas. Het Rijksvastgoedbedrijf was alvast begonnen met de tender voor het dbm-contract met een waarde van tussen de 250 en 300 miljoen euro. Op 1 maart 2018 is de gunning en begin 2019 moet het gloednieuwe pand aan de Zuidas operationeel zijn.

Maandagavond werd pas bekend gemaakt dat het agentschap naar Nederland komt. Omdat de tijdsdruk zo hoog is was het Rijksvastgoedbedrijf begin oktober al begonnen met publicatie op Tenderned voor de selectie voor geschikte bouwers. Zes bouwpartijen namen de gok en meldde zich als gegadigde, zonder te weten of het pand ooit wel gebouwd moest worden.  Op dat moment waren namelijk nog 16 landen in de race.

In 4 maanden terug van 3 naar 1 partij

Het Rijksvastgoedbderijf buigt zich over deze zes partijen en neemt 1 december de beslissing welke drie partijen meedoen in de selectie, bevestigt woordvoerder Frank Wassenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarbij gaat het om zowel individuele bouwers, maar ook om combinaties. In een recordtijd van 4 maanden moet dan de dialoogfase worden doorlopen waar normaal zomaar 1,5 jaar voor wordt uitgetrokken. In maart 2018 verwacht de opdrachtgever de opdracht te gunnen voor de nieuwbouw met 20 jaar onderhoud.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft al de nodige voorbereidingen getroffen en zet in op een dbm-contract: “Al is de ruimte voor design beperkt. Het is niet zo dat een architect vanaf nul mag beginnen. Er moet best nog het een en ander worden ontworpen, maar het gaat er wel ongeveer zo uitzien”, aldus Wassenaar.  Ook is al bodemonderzoek uitgevoerd en is een waslijst van eisen vastgesteld.

De opdrachtgever krijgt er in een klap een groot nieuwbouwproject bij. Dat terwijl de laatste jaren vooral de focus ligt op afstoot van vastgoed en herontwikkeling van locaties.

Vivaldi-building

Ook de bouwtijd zal in recordtempo moeten. Begin 2019 moeten de conferentieruimtes klaar zijn en eind dat jaar moet het hele pand klaar zijn voor 900 werknemers. Het zogenoemde Vivaldi-building krijgt 19 verdiepingen en torent 80 meter de hoogte in. Van de oppervlakte van 38.500 m2 BVO wordt ruim 10.000 m2 geschikt als conferentieruimtes.

Hinder en snelheid zullen zwaar meewegen bij de gunning van het contract. Ondanks de enorme vaart zullen de werknemers eerst in een tijdelijk pand elders in Amsterdam trekken. Halverwege 2018 komen al de eerste kwartiermakers vanuit Engeland, bevestigt de woordvoerder.

Veel lobbywerk ging vooraf

Alle voorbereidingen waren niet voor niets, bleek maandagavond toen de keus op Amsterdam viel. Een maandenlange lobby onder leiding van oud-minister Wouter Bos en premier Mark Rutte heeft zijn vruchten afgeworpen. Een loting bracht uitkomst nadat drie spannende stemrondes gelijk waren geëindigd. De Europese instelling komt in een nieuw gebouw op de Zuidas in Amsterdam. Milaan heeft het nakijken.

Zo komt het nieuwe pand aan de Zuidas eruit te zien. (Illustratie: Rijksvastgoedbedrijf)

Het EMA is nu nog gevestigd in Londen maar moet daar weg omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Er waren negentien kandidaten, waarvan drie hun bieding kort tevoren introkken.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken noemt het een fantastisch resultaat. Rutte sprak van een succes voor de Nederlandse diplomatie. Bos denkt dat Amsterdam geweldig scoort waar het gaat om het gebouw, de bereikbaarheid en alles wat de stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA.

Amsterdam vereerd

De gemeente Amsterdam is vereerd met de komst van het EMA. ” We zullen, samen met het Rijk, zorgen voor een geruisloze overgang zodat het belangrijke werk geen moment stil ligt: de beoordeling van medicijnen voor vijfhonderd miljoen Europeanen”, zei wethouder Udo Kock (Financiën, Economie).

Ook al gingen gelijktijdig stemmen op dat de druk op de huizenmarkt dan nog hoger zal worden. Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor ze in de Europese Unie op de markt mogen verschijnen. Er werken 900 hoogopgeleide mensen. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

 

Reageer op dit artikel