nieuws

Stations krijgen zonne-energie: 1900 panelen op overkapping Eindhoven

utiliteitsbouw 2032

Stations krijgen zonne-energie: 1900 panelen op overkapping Eindhoven

ProRail is bezig met een inhaalslag op het gebied van zonnedaken op de stations. Bink Solar is gisteren begonnen met 1900 panelen op de monumentale overkapping van Eindhoven. Het dak van Rotterdam CS met 70.000 zonnecellen spant tot nog toe de kroon.

Lang was duurzaamheid een ondergeschoven aspect bij de spoorbeheerder: met treinen reizen was al een duurzame keus. Die gedachte is doorbroken en inmiddels is de ambitie om van de stationsdaken het grootste zonnedak van Nederland te maken. De ambitie is om uiterlijk 2030 energieneutraal te opereren.

Direct energie voor liften en roltrappen

Bij station Eindhoven gaat dat nu nog niet lukken, Als de installateur over zes weken klaar is, voorziet de capaciteit van de panelen in 60 procent van de energiebehoefte. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld de roltrappen, liften en bewegwijzering.

De plaatsing op de monumentale kap in Eindhoven is mede mogelijk dankzij een subsidie van Stimulering Duurzame Energie. Het project is begin dit jaar gegund aan Bink Solar en kost ProRail ruim 7 ton. De investering wordt in 15 jaar terugverdiend.

10 panelen op station Zuidbroek

Vorige week plaatste ProRail ook al zonnepanelen op station Zuidbroek.  Daar zijn een bescheiden  10 zonnepanelen geplaatst, goed voor ongeveer 1750 kWh per jaar. Dat is overigens ruim voldoende voor de wachtruimte. Het is overigens een van de 120 kleine stations die in aanmerking komt voor zonne-energie.

Lang niet alle daken zijn echter geschikt voor zonepanelen. Bij de verbouwing van de grote stations kwamen om die reden bij voorbeeld geen zonnepanelen op de daken van station Den Haag CS en Utrecht CS. De grootste klapper op het gebied van zonne-energie verwacht ProRail van geluidsschermen in combinatie met zonnepanelen.

Reageer op dit artikel