nieuws

Minister stuurt bouwbedrijven open brief: zoek mee naar broze breedplaatvloeren

utiliteitsbouw 2979

Minister stuurt bouwbedrijven open brief: zoek mee naar broze breedplaatvloeren

Minister Plasterk roept bouwbedrijven, constructeurs en leveranciers van breedplaatvloeren op mee te zoeken naar mogelijk instortingsgevaar. Een inspectieplicht blijft vooralsnog uit.

”Hoewel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van een bestaand gebouw bij de eigenaar ligt en het toezicht daarop bij de gemeente, is er ook voor u een rol weggelegd om te zorgen dat veiligheidsrisico’s bij bestaande gebouwen zoveel mogelijk kunnen worden uitgesloten”, schrijft minister Plasterk in een open brief aan bouwbedrijven, constructeurs en leveranciers.

Plasterk roept de partijen op informatie over eventuele risico-objecten te delen met eigenaren en gemeenten.

Ook gemeenten krijgen de taak om mee te speuren naar kwetsbare constructies met breedplaatvloeren van geprefabriceerde breedplaten.

Informatiedocument

Om de zoektocht te vereenvoudigen heeft minister Plasterk een informatiedocument opgesteld, met deskundigen. Als ontruiming nodig is, wil de minister dat direct van de betrokkenen horen.

De aanleiding voor de landelijke oproep is het ongeval bij Eindhoven Airport. Daar stortte afgelopen zomer een parkeergarage in aanbouw in.

“Uit de onderzoeksresultaten kan worden opgemaakt dat vergelijkbare veiligheidsrisico’s zich ook voor kunnen doen bij andere gebouwen met breedplaatvloeren van geprefabriceerde breedplaten. Dit is voor mij aanleiding geweest om een informatiedocument op te stellen voor de beoordeling van bestaande gebouwen.”

Dat informatiedocument moet het opsporen van risicovolle gebouwen vereenvoudigen. De opgave is enorm; de bouwmethode wordt namelijk al sinds 1999 toegepast. Of een constructie daadwerkelijk kwetsbaar is, valt echter niet van de bouwtekeningen af te lezen.

Volgens een woordvoerder van de minister gebeurt het zelden dat de minister de hulp van de bouwsector inschakelt.

Geen inspectieplicht

Plasterk benadrukt dat gebouweigenaren verantwoordelijk zijn voor eventuele constructieve gebreken. Gemeenten moeten handhaven als het mis dreigt te gaan.

De minister komt nadrukkelijk niet met een inspectieplicht. Die maatregel trof hij wel voor het opsporen van gebreken in zwembaden met rvs-constructies aan plafonds en bij ‘bejaarde’ galerijflats.

“Dat is een ultiem middel, dat ook pas twee keer is ingezet”, legt de woordvoerder van de minister uit. “Pas als blijkt dat het nodig is, zetten we dat in. Bij de vorige keer kwam de inspectieplicht er op verzoek van gemeenten.”

Kamervragen

Kamerleden van het CDA (Ronnes) en de VVD (Koerhuis) stelden naar aanleiding van de onderzoeken van TNO en adviesbureau Hageman Kamervragen over het ongeval bij Eindhoven Airport.

In reactie daarop benadrukt Plasterk dat bouwbedrijf BAM moest bouwen volgens het Bouwbesluit, terwijl de gemeente de bouwtekening, voorafgaande aan de bouw, moest toetsen aan de bouwregels. Volgens Plasterk had de gemeente Eindhaven voldoende tekeningen en berekeningen om de bouw van de parkeergarage toe te staan.

Lees hier alle verhalen over de breedplaatvloerkwestie

Reageer op dit artikel