nieuws

Rotterdam en Groningen gaan VN klimaatcentrum huisvesten

utiliteitsbouw Premium 1684

Rotterdam en Groningen gaan VN klimaatcentrum huisvesten
In het Energy Academy Europe wordt het klimaatcentrum gevestigd.

Het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptie van de Verenigde Naties komt in Rotterdam en Groningen. Rotterdam gaat een klimaatneutraal drijvend kantoor bouwen om het centrum in te huisvesten en in Groningen wordt er plek gemaakt in het duurzame kantoorgebouw Energy Academy Europe.

Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekendgemaakt. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat het kenniscentrum, waar ook Japan bij betrokken is, naar Nederland zou komen. Rotterdam en Groningen hebben het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) binnengesleept door samen het meest overtuigende bod op tafel te leggen. De ligging van de steden, de kennis die zij hebben over de gevolgen van klimaatverandering en de innovatieve kantoorgebouwen zijn voor de selectiecommissie doorslaggevend geweest.

De bedoeling van het centrum is om bedrijven, overheden en andere instanties bij elkaar te brengen en kennis te delen over de aanpak van klimaatproblemen. Op die manier hopen de deelnemende partijen klimaatadaptie effectiever in de praktijk te brengen. “Door het samenbrengen van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw, kunnen straks nieuwe wegen, gebouwen en akkers in kwetsbare landen, overal ter wereld veerkrachtiger worden gemaakt tegen klimaatverandering”, stelt het ministerie.

Wapenen tegen klimaatverandering

Staatssecretaris Dijksma voegt daaraan toe: ,,De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen hard treffen. Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen tegen klimaatverandering.”

Reageer op dit artikel