nieuws

Onderzoek instorting parkeergarage Eindhoven afgerond

utiliteitsbouw 6339

Onderzoek instorting parkeergarage Eindhoven afgerond
© Fotopersburo Bert Jansen TEL: +31(0)6-53703449 Onderwerp : Eindhoven parkeergarage stort in bij Eindhoven Airport Fotograaf : Bert Jansen Datum :27-05-2017 Categorie : @2@ Trefwoorden : edag

Bureau Hageman en TNO zijn klaar met het onderzoek naar de oorzaak van de instorting van de parkeergarage bij Airport Eindhoven. Maandag worden de bevindingen gepresenteerd tijdens een persconferentie.  Tot die tijd houdt iedereen de kaken nog stijf op elkaar.

Een deel van de parkeergarage in aanbouw stortte op een warme zaterdagavond eind mei plotseling in. ’s Middags was een onderaannemer van BAM  nog bezig geweest met het aanbrengen van een coating op de vloeren, maar een verband met hun activiteiten kon niet worden gelegd. De constructie was nagenoeg niet belast, terwijl de garage een paar weken later al open zou gaan en plaats moest bieden aan honderden auto’s.

Direct staken geruchten de kop op over de slankheid van de constructie,  het ontbreken van ponswapening bij de kolomkoppen en het ontbreken van bovenwapening in de bollenvloeren. Maar verder dan  speculaties kwam het niet.  Terwijl drones de constructie in kaart brachten en lasermeetapparatuur alle eventuele bewegingen registreerden, hulden alle onderaannemers en onderzoekers zich vanaf het begin in stilzwijgen.

Aanvankelijk had BAM de leiding in het onderzoek naar de toedracht. Later schakelde de aannemer  bureau Hageman uit Rijswijk in als extern adviseur. Dat liet weten tien scenario’s te onderzoeken. Opdrachtgever Eindhoven Airport nam daarop TNO in de arm om de instorting vanuit haar perspectief te onderzoeken.  De Onderzoeksraad Voor Veiligheid keek vanaf het begin mee over de schouders van de onderzoekers, maar besloot later ook een eigen onderzoek te starten. Dat wijst erop dat de OVV onderliggende systeemfouten vermoedt. Mechanismen die ook elders op bouwplaatsen in Nederland tot gevaarlijke situaties zouden kunnen leiden.

Opdrachtgever Eindhoven Airport wilde met de nieuwe garage pal tegenover de hoofdingang het gebied rondom de luchthaven een kwaliteitsimpuls geven. Het  gebouw zou behalve parkeerplaatsen ook een OV-terminal, een kiss&ride zone en een vestiging van MacDonalds herbergen. Het ontwerp was van De Bever Architecten  dat al jaren voor Eindhoven Airport werkt. Archimedes Bouwadvies tekende in opdracht van de luchthaven voor het constructief ontwerp.

Het dossier over de parkeergarage in Eindhoven staat in pdf-vorm hier (voor iedereen te downloaden).

Reageer op dit artikel