nieuws

Parkeergarage Eindhoven: alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren

utiliteitsbouw 7063

Parkeergarage Eindhoven: alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren
Onderwerp : Eindhoven parkeergarage stort in bij Eindhoven Airport Fotograaf : Bert Jansen Datum :28-05-2017 Categorie : @2@ Trefwoorden : edag

Deskundigen die de instorting van een parkeergarage bij Eindhoven Airport analyseerden, hebben aan de bel getrokken omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructie. Directielid Simon Wijte van adviesbureau Hageman heeft dat maandag gezegd bij de presentatie van zijn onderzoek naar de instorting van het gebouw in Eindhoven.

De situatie van de parkeergarage Eindhoven was bijzonder, maar onderzoekers sluiten niet uit dat dezelfde bouwwijze – zelfdichtend beton en een glad vloeroppervlak – ook op andere plekken is toegepast. Ze hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom gewaarschuwd. Ook de gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie aan de bel getrokken.

BAM, die de parkeergarage in Eindhoven bouwde, heeft in de eigen portefeuille ongeveer 25 gebouwen die aandacht verdienen

Wijte kon geen aantal noemen. BAM, die de parkeergarage in Eindhoven bouwde, heeft in de eigen portefeuille ongeveer 25 gebouwen die aandacht verdienen, zei directeur Jaap Hazeleger. Volgens hem is er geen reden tot bezorgdheid en geen aanleiding om te denken dat bestaande gebouwen kunnen bezwijken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft gemeenten inmiddels gevraagd om te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructies als de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport. Ook krijgen alle gemeenten een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn op de risico’s bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.

Dat zegt een woordvoerder in reactie op de waarschuwing van experts naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting in Eindhoven.

NEN wordt gevraagd naar normen te kijken

Het ministerie vraagt verder aan het NEN, het instituut dat gaat over bouwnormen, om te beoordelen of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort vloeren misschien duidelijker moet.

De vloeren van de parkeergarage van Eindhoven Airport voldeden niet aan de norm en waren niet sterk genoeg. Onderzoeken in opdracht van Eindhoven Airport en bouwer BAM naar de instorting op 27 mei hebben dat uitgewezen.

Het dossier over de parkeergarage in Eindhoven staat in pdf-vorm hier (voor iedereen te downloaden).

Reageer op dit artikel