nieuws

Met een heistelling op de pont naar Texel

utiliteitsbouw Premium 2887

Met een heistelling op de pont naar Texel

De tijdsdruk was enorm, maar vlak voor de grote drukte ging op het Texelse vakantiepark De Krim een nieuw zwembad open. de bouw van het binnen- en buitenbad met drie waterglijbanen, een wildwaterbaan en een indoor spraypark voor de kleintjes was in meerdere opzichten een uitdaging voor aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder. “Maar dat maakt zo’n project juist interessant,’’ vindt werkvoorbereider Wouter Zwart.

A. Tuin is een allround bouwer. “We doen alles, van dakkapellen tot bollenschuren,” verklaart Zwart. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt ook woningcomplexen. Een zwembad is een min of meer exotische opdracht. Hoewel de aannemer op deze markt zeker geen onbekende is. Vóór De Krim bouwde deze aannemer al zwembad Het Heersdiep in Den Helder en in een verder verleden nog verschillende andere zwemgelegenheden voor particulieren en gemeenten in de regio.

Uitdaging voor tegelzetter

De Krim is een recreatiebad en dat betekent dat het niet in de eerste plaats is bedoeld om baantjes te zwemmen; de bezoeker wil er vooral plezier kunnen maken. Dat heeft zijn weerslag op de vorm en het materiaal. De omgeving moet ontspanning en vriendelijkheid uitstralen. Speels is ook de vorm van de bassins. “Vroeger waren baden rechthoekig met weinig rondingen, tegenwoordig is het net andersom,’’ aldus Zwart.
Die veelheid aan ronde hoeken betekent voor een tegelzetter een echte uitdaging. Veel tegels moeten gesegmenteerd en apart gesneden worden. De verwerking op de elastische ondergrond, die uit meerdere lagen bestaat, is een geduldklus.

Lucht- en vochtdichting

“Een zwembad bouwen is een gecompliceerd karwei,’’ stelt Zwart. Zo moet het binnenklimaat in de verschillende ruimtes perfect op elkaar zijn afgestemd. Folies en afdichtingen zijn nodig om de klimaatscheidingen tussen deze ruimtes aan te brengen. Verder vragen luchtdichting en vochtdichting veel aandacht. “De zwembadlucht mag niet in de kleedruimtes hangen, die wil je het liefst in het zwembadbad houden.’’
Over de installaties moet al bij het ontwerp van een zwembad goed worden nagedacht. Voor de technische adviseurs is dan ook een prominente rol weggelegd. Die zullen de aannemer er ook op wijzen dat bijvoorbeeld rvs-bevestigingsmiddelen taboe zijn. Want die gaan onherroepelijk corroderen in een zwembad. Tuin deed die wetenschap al op bij een eerder zwembadproject. “Ook al zie het het niet, rvs wordt hoe dan ook aangetast,’’ zegt Zwart. “Het wordt broos en uiteindelijk breekt het.’’ In plaats van rvs wordt daarom thermisch verzinkt staal toegepast. Dat roest niet.

A. Tuin werkte op Texel samen met vaste onderaannemers. Alleen voor heel specifieke onderdelen moest vakkennis van buiten worden ingehuurd. Zoals voor de montage van de zwembadroosters, de balustrades, de trappen in de baden en het afdeksysteem van het buitenbad. Het loodgieterswerk, de elektrische installaties en de zwembadtechniek werden apart aanbesteed maar wel door de bouwkundig aannemer gecoördineerd.

Extreme tijdsdruk

Al deze partijen samen stelden een planning op die tegemoet kwam aan de eis van de opdrachtgever dat het bad in negen maanden tijd gereed zou zijn. Zwart: “Er stond een extreme tijdsdruk op dit project. Onze bouwpartners hadden dit ook nooit eerder meegemaakt.’’ Met de sloop van het oude bad werd direct na afloop van het seizoen in september een begin gemaakt. Op 1 maart was het karwei uit de grond, op 1 juli, bij de aanvang van het vakantieseizoen, werd het nieuwe bad opgeleverd.

Speciale vergunning

Een uitzonderlijke prestatie, waar Zwart niet zonder reden trots op is. Niet in de laatste plaats omdat de bouwplaats op een eiland lag en mensen en materiaal per boot moesten worden aangevoerd, wat een strakke logistieke planning vereiste. Met de inkoop moesten sluitende afspraken worden gemaakt over het tijdig afleveren van de materialen. En soms moesten bijzondere transporten worden geregeld. Zoals voor de 115 ton wegende heistelling. Die kon niet zomaar op de veerboot. Daar moest de aannemer een speciale vergunning voor aanvragen.

Met het recreatiebad op het Texelse vakantiepark kan aannemingsbedrijf A. Tuin opnieuw een bijzonder project aan zijn referentielijst toevoegen. En dat is niet het enige voordeel dat het karwei met zich meebracht. “De kennis die we hier hebben opgedaan, zal ons bij volgende projecten zeker van pas komen,’’ meent Zwart.
Helemaal afscheid genomen van De Krim heeft hij nog niet: “Ik heb er nog niet gezwommen. Ik wil het bad deze zomer nog wel even uitproberen.’’Zomerbouwers

Ondanks de bouwvak wordt er in de zomer volop doorgebouwd. Niet in de laatste plaats door bedrijven die het juist van de zomermaanden moeten hebben. Ze leggen zwembaden aan, bouwen strandtenten, onderhouden campings of verbouwen complete hotels. Wij zoeken ze op: de bedrijven die ervoor zorgen dat de rest van Nederland kan genieten van een onbezorgde vakantie.

Reageer op dit artikel