nieuws

Blog: Bouwstop RIVM misschien wel ergens goed voor

utiliteitsbouw Premium 3531

Blog: Bouwstop RIVM misschien wel ergens goed voor

Strukton, Heijmans en Hurks weigeren het RIVM te bouwen totdat overeenstemming is over de verdeling van de meerkosten. Daarmee zetten ze de opdrachtgever voor het blok. Is dat geen vechtgedrag, waarbij de confrontatie wordt opgezocht? Potentieel nieuw vechtcontract Past dat wel bij de Marktvisie, waarbij is afgesproken terughoudend te zijn met procedures. Oppervlakkig gezien is […]

Strukton, Heijmans en Hurks weigeren het RIVM te bouwen totdat overeenstemming is over de verdeling van de meerkosten. Daarmee zetten ze de opdrachtgever voor het blok. Is dat geen vechtgedrag, waarbij de confrontatie wordt opgezocht?

Potentieel nieuw vechtcontract

Past dat wel bij de Marktvisie, waarbij is afgesproken terughoudend te zijn met procedures. Oppervlakkig gezien is werkweigering in strijd met al die mooie principes om de verhoudingen niet te verzieken. Toch is het een goede stap om de bouwfase met een schone lei te willen beginnen zonder de ballast uit het verleden die vaak genoeg zorgde voor stroeve verhoudingen en gedoe.Een oprechte poging om een nieuw vechtcontract te voorkomen?

Ingrid Koenen Prijsvechten

Ingrid Koenen
Foto: Suzanne van de Kerk

De opdrachtgever voor het blok zetten door te weigeren te bouwen is een machtsmiddel dat meestal alleen in het uiterste geval wordt ingezet. Zeker bij een dbfm-contract waarbij de druk op de planning toch al extreem hoog ligt en elke dag die eerder wordt opgeleverd in het voordeel is van de bouwcombinatie. Het is dan ook hoog spel te noemen dat de bouwers eerst een oplossing eisten voor de meerkosten.

Formele spel gespeeld

De kosten in de voorfase lopen in de tientallen miljoenen. De bouwers hebben gezamenlijk al ruim 30 miljoen euro opzij gezet voor hun aandeel en zullen daar een groot deel van moeten aanspreken. Immers ze zijn zelf akkoord gegaan met de eis om een trillingsvrij ontwerp te maken. Dat lukte steeds maar niet. Meerdere keren is het ontwerp omgegooid en aangepast. Ondertussen werd het formele spel gespeeld om bouwers in gebreke te stellen.

Langere heipalen en het gebouw 20 meter opschuiven gaan gepaard met extra kosten, maar ook de vertraging en extra huisvestingskosten tikken hard door. Zowel opdrachtgever als opdrachtnemers hebben de opdracht onderschat. De wiebelvrije labs vereisen extreem hoge eisen en zijn extra lastig met een tram en een snelweg (A27) die er vlak naast razen.

Schaduw vooruit

Daarbij zullen beide partijen water in de wijn moeten doen, zoals ook al eerder gebeurde bij de A15 MaVa en Coentunnel. Ook toen heeft een speciale arbitrage commissie een bindende uitspraak gedaan.. Het grote verschil was toen dat die projecten zo goed als afgerond waren voordat het geschil werd aangepakt. De hele bouwfase is gemodderd en wierpen de meerkosten steeds een schaduw vooruit op de verhoudingen.

Bij het RIVM werd een andere route gekozen. De arbitrage is meteen in januari opgestart en deze zomer volgde een bindende uitspraak. Sindsdien volgen de onderhandelingen om de consequenties in het contract te verwerken. Beide partijen hebben elkaar beloofd niet naar de rechter te stappen en het dispuut nu zo snel mogelijk af te ronden. De bouw begint zodra de handtekeningen zijn gezet.

De nieuwbouw van de labs voor het RIVM en het CBG.

Het vereist moed om te weigeren te beginnen zodra het aanvangscertificaat werd afgegeven. Het is dan ook verfrissend te noemen dat de bouwers van het RIVM nu een andere weg kozen. Niet die van de minste weerstand: door alvast te gaan bouwen en maar zien waar het schip strandt. Maar die van de confrontatie: eerst duidelijkheid over de afhandeling, daarna met een schone lei aan de slag.

 

 

Reageer op dit artikel