nieuws

Schiphol: gevel Hilton-hotel niet brandgevaarlijk

utiliteitsbouw 3283

Schiphol: gevel Hilton-hotel niet brandgevaarlijk
Hilton gevel brandgevaarlijk

Schiphol spreekt tegen dat de gevel van het Hilton Amsterdam Airport brandgevaarlijk is. De luchthaven laat dat weten naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Volgens de krant bestaat de gevel van het anderhalf jaar geleden geopende Hilton-hotel voor een groot deel uit brandgevaarlijke panelen. Momenteel worden die er af gehaald en vervangen door aluminium panelen.

“De berichtgeving in NRC is onzorgvuldig, onvolledig en onjuist. Een externe expert bevestigt dat het hotel brandveilig is. Desondanks hebben we aanvullende maatregelen genomen om alle risico’s uit te sluiten”, laat Schiphol weten. Slechts een onderdeel van de gevel, een composieten dekplaat, is onderworpen aan aanvullende brandveiligheidstesten.

Moeite met vergelijking Grenfell

Schiphol heeft “grote moeite” met de vergelijking die de krant maakt met de tragische flatbrand in Londen, waarbij vorige maand zeker 79 mensen om het leven kwamen. De gevel van die flat “is totaal onvergelijkbaar. Het Hilton was en is brandveilig.”

Verantwoordelijk voor de gevel van het Hilton hotel was Rollecate. Het bedrijf uit Staphorst liet de speciale composietpanelen maken door Polux. Deze onderneming ging in 2014 failliet, toen de klus nog niet was afgerond.

Volgens het NRC had het faillissement grote gevolgen voor de kwaliteit van de geleverde gevelpanelen. “De eerste lading platen had gewoon brandzekerheidcertificaten”, haalt de krant een medewerker van Polux aan. “Dat gold niet voor de platen die daarna kwamen. Die waren van inferieure kwaliteit.”

Cobouw schreef vorig jaar een uitgebreid artikel over de gevel van het Hilton-hotel op Schiphol.

Reageer op dit artikel